Tömegesen pusztulnak a halak a Dunába ömlő Garamon

400 köbméternyi fermentációs hulladék ömlött a vízbe egy biogázüzemből a szlovákiai Zólyombúcs közelében. Több tonna hal pusztult el, például számos dunai galóca.


Zavaros, bűzlő vízről és haltetemekről számoltak be a Bezeréte (Tranavá Hora) közelében horgászó helyiek, majd a horgásszövetség derítette ki, hogy az erős vihar rádöntött egy fát egy Zólyombúcs (Budča) közelében fekvő biogázüzem fermentációs tartályára, amely megsérült és a heves eső 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, majd a Garamba – adta hírül a ma7.sk magyar nyelvű szlovákiai híroldal.

A lap szerint a horgászok, akik ökológiai katasztrófáról beszélnek, 600 kilogramm haltetemet szedtek ki Bezeréte környékén a folyóból, de a szennyezést észlelték a pár kilométerrel lejjebb fekvő Garamszentkeresztnél is.

A Szendőfi Balázs magyar halkutató és természetfilmes által vitt Budapest halai Facebook-oldal hétfő esti információkra hivatkozva arról írt, hogy aznap összesen 1,9 tonnányi haltetemet emeltek ki a folyóból: 25 faj összesen 4100 példányát, köztük sok fokozottan védett dunai galócát (Európa legnagyobbra növő pisztrángfaja).

A Garam Esztergommal szemben, Párkány alatt torkollik a Dunába. A szennyezés a folyó középső szakaszán történt, a torkolattól körülbelül 120 kilométernyire. A hvg.hu e-mailben megkereste a Garam-torkolati Duna-szakaszt felügyelő Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy tudnak-e a szennyezésről, és szükséges-e védelmi intézkedéseket tenni. Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

A ma7.sk szerint a biogázállomást üzemeltető vállalat megkezdte a hulladék további kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést.

Kiemelt kép: FB polícia (forrása: ma7.sk)
Szerző: hvg.hu
Forrás: hvg.hu

Megosztás
Kategória: Hírek