Júliusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai júliusban is végeztek ivadékvizsgálatot. A mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


A JÚLIUSI IVADÉKVIZSGÁLAT SOK INFORMÁCIÓVAL SZOLGÁLT. RENDSZERES ÉS ÚJ OLVASÓINKNAK AZ ALÁBBIAKBAN FOGLALJUK ÖSSZE A TAPASZTALATOKAT.

Leginkább szembetűnő a bodorkaivadék kiugróan magas száma volt. A minta legnagyobb hányadát ez tette ki, így sok példány lemérésre nyílt lehetőség. Ebből kiderült, hogy a bodorkaivadék az elmúlt egy hónap alatt átlagosan 4,5 mm-t nőtt, jelenleg tehát 30 mm az átlagos hossz. Az idén is előkerült a jászkeszeg ivadéka.

A megfogott egyedek nagyon egységes növekedésűek, méretükben alig volt eltérés. Átlagos hosszuk 49 mm. A karika- és dévérkeszeg ivadékainak standard hossza egyaránt 31 mm volt.

A ragadozók közül az egyébként is gyakori balinivadék került hálónkba a legnagyobb számban. A vizsgálat szerint jó kondícióban vannak, hosszuk 49 mm, ami jelentős növekedés az előző vizsgálathoz képest (+17,2 mm), és csak 2 mm-rel marad el a tízéves átlagtól.

Ez nem is csoda, hiszen a mintaterület hemzsegett a küszivadéktól. A bodorka- és küszivadék-felhőben a csuka is szépen gyarapodott. Egy hónap leforgása alatt 38 mm-t nőtt, jelenleg az átlaghossza 141 mm. Ez 10 mm-rel kevesebb, mint tavaly, és mintegy 30 mm-rel alacsonyabb a tízéves átlagnál.

Ilyen táplálkozási feltételek mellett azonban jó esélye van arra, hogy a következő hónapokban ledolgozza a hátrányt. Ismét előkerült egy harcsaivadék, ráadásul ugyanonnan, ahonnan az előző alkalommal. A hossza 59 mm, tehát 19 mm-rel hosszabb, mint egy hónapja. Még az is lehet, hogy arról az egyedről van szó.

A tározótér más pontjain is hasonlóak voltak a tapasztalataink. Rengeteg a békéshalivadék, ami egyértelműen a tavaszi áradás következménye. A táplálékhalak nagy tömege pedig jó alapot biztosít a ragadozóállomány számára is, ami remélhetőleg a fogási eredményekben is tükröződik majd a jövőben.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)

Megosztás
Kategória: Hírek