Augusztusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai augusztusban is végeztek ivadékvizsgálatot. A mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


VÉGET ÉRT A NYÁR, ÉS EZZEL ELÉRKEZTÜNK AZ UTOLSÓ NYÁRI MINTAVÉTELHEZ. ENNEK SORÁN KIDERÜLT, HOGY AZ EGYES FAJOK IVADÉKAI MENNYIT NŐTTEK AZ UTÓBBI EGY HÓNAPBAN, SIKERÜLT-E BEHOZNIUK A KÉSŐI ÍVÁSBÓL ADÓDÓ ELMARADÁSUKAT.

A bodorka ivadéka ezúttal is nagy egyedszánban fordult elő a mintában. Átlagos sztenderd hossza 36,7 mm, ez 6,7 mm-rel több, mint egy hónapja, de majdnem 6 mm-rel marad el a tízéves átlagtól. A dévérivadék idén először jelent meg a mintában olyan egyedszámban, hogy reprezentatív mérést végezhessünk el rajta. Ez alapján az ivadék átlagos hossza 30,7 mm, ami valamivel magasabb a tavaly augusztusinál (29,8 mm), ám elmarad a tízéves átlagtól (34 mm). A vörösszárnyú keszeg utódgenerációja is csak most jelent meg a hálónkban, így csak a tavalyi és a tízéves eredményekhez tudunk viszonyítani. Idén augusztusban átlagosan 34,5 mm a hossza, ami csaknem megegyezik a tavalyi eredménnyel (33,9 mm), de 4,5 mm-rel elmarad a tízéves átlagtól. Békéshalaink tehát a kedvezőtlen tavaszi időjárásból eredő elmaradásukat a nyár végére sem tudták behozni.

02
03
04
05
06
07
02 03 04 05 06 07

A ragadozók közül egy tavalyi balint sikerült a hálónkba terelni, valamint egy csuka is előkerült. Utóbbi hossza 232 mm. A korábbi években is kevés csukaivadékot fogtunk augusztusban, ezek hossza 141 és 180 mm között változott. Azonban tudjuk, hogy a csuka növekedése kedvező körülmények között nagyon gyors lehet, és már az egynyaras korosztályon belül is nagy különbségek alakulhatnak ki. A megfogott egyed valószínűleg egy igen jól fejlett ivadék, így a méretéből nem lehet általánosítani.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)

Megosztás
Kategória: Hírek