Év végével lejárnak az Alcsi Holt-Tiszai stégbérleti szerződések, a gazdátlan- és/vagy elhanyagolt stégeket elbontják

Az Alcsi Holt-Tiszán lévő stégek december 31-én lejáró bérleti szerződéseinek újrakötéséről, a gazdátlan, elhanyagolt víziállások elbontásáról tartott sajtótájékoztatót a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Tisza Horgászegyesülettel, valamint Alcsi Holt-Tiszáért Közalapítvány kuratóriumával közösen szeptember 13-án a KÖTIVIZIG székházában.

Lovas Attila vízügyi igazgató elmondta, hogy a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Alcsi Holt-Tisza vízfelületének használata (stégbérleti szerződések) kapcsán korábban kelt bérleti szerződések 2021. december 31-én lejárnak. A KÖTIVIZIG a szerződések újrakötésének, esetenként pályáztatásának keretében – szoros együttműködésben az Alcsi Holt-Tiszáért Közalapítvány kuratóriumával és a halászati jog gyakorlójával, a Tisza Horgászegyesülettel – rendezni kívánja az eddig rendezetlen sorsú, elhanyagolt vagy gazdátlan létesítmények helyzetét. Ennek részeként sor kerül a gazdátlan, felhagyott stégek elbontására, a stégek számozásának, szerződéseinek aktualizálására, a Tisza Horgászegyesület részéről közösségi stégek kialakítására, valamint rendezni kívánjuk a parthasználat szabályait is.
Katona Gábor, a KÖTIVIZIG Vagyongazdálkodási és Üzemeltetési Osztályának vezetője hozzátette: az Alcsi Holt-Tiszán összesen 1144 bemért stég és stéghely van. 2017-től 2021 júniusáig összesen 153 új stég létesült, ebben benne vannak az ingatlan vetületében létesült új stégek is.
A víziállás rossz állapota miatt felszólított bérlők száma 74.
A jelenleg szerződéssel nem rendelkező stégeket megjelöltük, bontásuk megkezdődött. Azok a bérlők, akiknek a stége elhanyagolt, szemrevételezés alapján biztonságos használatra alkalmatlan, felszólítást kaptak a stég felújítására. Amennyiben a felszólításnak nem tesznek eleget, a bérleti szerződésüket nem újítjuk meg, a stéget elbontjuk.
A közterületről megközelíthető gazdátlan stégek közül a horgászegyesület javaslata alapján ideális helyen elhelyezkedőek közösségi használatba kerülnek, amelyeket a Tisza Horgászegyesület fog fenntartani és határozza meg a használatának szabályait a vagyonkezelővel együttműködve. A jelenleg használt horgászversenypálya tervezett meghosszabbítása területére eső mintegy 30 szerződést a tulajdonosokkal egyeztetett módon új helyre kívánjuk megkötni.
Akik új szerződést kívánnak kötni, illetve szeptember hónap során történik adásvétel meglévő stég kapcsán, kérjük, hogy a szerződések megkötése, átírás kapcsán lehetőség szerint már csak év végén keressék igazgatóságunkat, mert az idei évben fennmaradó 3 hónapra nem tudunk szerződést aláírni. Azoknak, akik eddig beküldték kérelmüket, hamarosan megküldjük az új szerződést, vagy az esetleges átírást.

Mint elhangzott: a KÖTIVIZIG jövő évtől új formátumú szerződést tervez használni, ennek az alapja egy Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) tartalmazó dokumentum, mely minden szerződésben egyforma tartalommal bír. Ezt a dokumentumot bárki számára hozzáférhető módon a KÖTIVIZIG a honlapján, illetve nyomtatott formában az igazgatóság központi épületének aulájában teszi közzé, de nem küldjük meg a szerződő feleknek. Az ő részükre így csak egy kétoldalas szerződést küldünk, amely a személyes adatokat és a stégadatokat tartalmazza, ennek aláírásával tudomásul veszik az ÁSZF-ben szereplő feltételeket is. Az igazgatóság a jövő évtől 10 éves időtartamra köt stégbérleti szerződéseket, az éves díj pedig 20 ezer forint lesz.
A parthasználat szabályozásának egyik legfontosabb eleme, hogy a KÖTIVIZIG ingatlanán keresztül megközelíthető víziállások kapcsán az állami ingatlanra tilos kerítést vagy kaput építeni. A víziállásokhoz kapcsolódó bérleti szerződések csupán a vízfelület használatára vonatkoznak, így a part önkényes lekerítése nem elfogadható. A bérleményen elhelyezett magántulajdon (stég) védelme érdekében csak a stég, mint felépítmény zárható le, melynek több megoldása is lehetséges, azonban a partra épített kerítéseket, kapukat el kell bontani, ami a feltétele lesz a szerződések újrakötésének.

A kiemelt kép illusztráció (forrása: Alaptábor.hu)
Szerző: Laczi Zoltán
Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
(kotivizig.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek