Vészjósló a helyzet a Dunán

Nagyon alacsony, 143 centiméter a Duna vízállása a fővárosban, ezért nem jut elég víz a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba. A vízügy szakemberei ugyan szombat reggel megkezdték a vízpótlást, a vízszint hétfőre további 20 centimétert apadt. A részletekről az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt.


Ha Budapesten a Vigadó téri vízmércénél kétszáz centiméternél alacsonyabb a vízállás, akkor a Dunából a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba a gravitációs vízpótlás lehetősége megszűnik. Márpedig ez az elmúlt napokban megszűnt, hiszen a hétfői adatok azt mutatták, hogy a Duna vízállása 143 centiméter – mondta érdeklődésünkre Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Azóta 163 centiméterre emelkedett a vízállás, de a következő napokban sem várható a 200 centiméteres szint.

„Az viszont nem lehet, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba nem kerül be víz, már csak az élővilág miatt is megengedhetetlen”

– emelte ki.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a Duna alacsony vízállásának egyértelműen a vízgyűjtő területekre hullott kevés csapadék az oka. Szeptembert kimondottan csapadékszegény időjárás jellemezte, a sok éves átlagnak csupán a 30,5 százaléka hullott le ebben a hónapban, ráadásul a következő egy hétben sem várható jelentős csapadék a folyó vízgyűjtő területein, tehát az osztrák és német területeken – hangsúlyozta Siklós Gabriella, emlékeztetve, hogy a kialakult helyzet szempontjából a budapesti időjárás nem releváns.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt arról is, hogy a Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték, 33 centimétert. Abban az évben a július 1-je és november 30-a közötti időszakban, 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Forrás & fotó: infostart.hu

Megosztás
Kategória: Hírek