Szeptemberi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai szeptember végén ivadékvizsgálatot végeztek, mely az idei évben az utolsó volt. A mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


A KORÁBBI ÉVEK TAPASZTALATAI AZT MUTATTÁK, HOGY SZEPTEMBER UTÁN MÁR NEM ÉRDEMES A KIJELÖLT PARTSZAKASZON IVADÉKHÁLÓS MINTAVÉTELT VÉGEZNI, MERT A HALAK ADDIGRA ELVONULNAK A MÉLYEBB VIZEKBE. ESZERINT A SZEPTEMBER 29-I VIZSGÁLAT VOLT AZ UTOLSÓ EBBEN AZ ÉVBEN.

A fent említett jelenség már a mostani vizsgálat során is észrevehető volt. Ennek magyarázata az, hogy a Tisza-tó hínárborítása folyamatosan felbomlik, és az így megszűnő búvóhelyek miatt a halak a mélyebb vízrétegekbe vonulnak. Ennek következtében a szokásoshoz képest kevesebb faj, lényegesen kevesebb egyedét sikerült kimutatni a mintavétel során. Azon fajok közül, melyeket rendszeresen lemérünk, csak a bodorka, a vörösszárnyú keszeg, a dévérkeszeg és a balin került az ivadékfogó hálóba. A bodorka átlagos sztenderd hossza ezúttal 41 mm volt, ami mintegy 5 mm-es növekedést jelent egy hónap alatt. Ez az érték 4 mm-rel marad el az évtizedes átlagtól. A vörösszárnyú keszeg esetében érdekes adat mutatkozott. A szeptemberi átlagos hosszúság megegyezik az ez előző vizsgálat értékével, ami 34 mm. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vörösszárnyú ivadéka nem növekedett semmit. Az érdekes adat a faj szaporodási sajátságából adódhat. Jellemző rá, hogy a nem egyszerre történő ívás miatt egy generáción belül több méretcsoport alakulhat ki. Valószínűleg a nagyobb példányok már elvonultak és csak a kisebb, valamivel fiatalabb egyedek maradtak a parti régióban. A dévérkeszeg ivadéka látszatra szintén nem növekedett, ismét 30 mm-t mértünk. Valószínűleg ebben az esetben is a kisebb testméretű egyedek maradtak hátra és csak azokat tudtuk megfogni. Méretük 14 mm-rel kevesebb a tízéves átlagnál. A ragadozók közül csak a balin ivadékát találtuk meg.

Az 54 mm-es hossz 10 mm-rel marad el a tízéves átlagtól. Bizonyára a kényszer bírta maradásra, hiszen a kisebb ragadozó csak kisebb prédát tud zsákmányolni. Ahogy láttuk, a kisebb méretű táplálékhalak még partközelben maradtak, ezért a kisebb ragadozó is itt talált magának táplálékot.

03
04
05
06
07
03 04 05 06 07

A hónapokon átívelő vizsgálataink során kapott eredményekből végig látható volt a szokatlanul hűvös tavasz hatása. A megfogott ivadékok rendszerint kisebbek voltak az évek alatt megszületett átlagos méretnél. Aggódni azonban nem kell, az utódgeneráció képviselői így is jó kondícióban és nagy egyedszámban voltak jelen. Bízunk benne, hogy a telelésük is rendben zajlik majd!”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)

Megosztás
Kategória: Hírek