Egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból

Nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára.


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtöki tájékoztatása szerint vízminőségi problémák, a magas klorofilltartalom miatt egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból.

Az OVF közölte: befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata, amely annak kiderítését célozta, hogy a Pátkai-tározóból a Velencei-tóba történő vízeresztés során milyen vízmennyiségi és vízminőségi változások következnek be.

A vízügyi szakemberek vízminőségi mérései elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofillkoncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe juttatva, de a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, annak klorofilltartalma érdemben nem változott meg.

A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára. A Pátkai-tározóban a klorofilltartalomnak köbméterenként 75 gramm alá kell esnie, de jelenleg 160-180 grammos értékeket mértek.

Mint írták, a csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofillkoncentráció csökkenésére, a vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ.

Jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a csütörtök reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 centiméter – jelezték.

Kiemelt kép: Stehlik Norbert
Szerző: MTI
Forrás: ma.hu

Megosztás
Kategória: Hírek