Három mázsa kecsegét telepítettek a Dunába – nyerni is lehet velük

A program célja, hogy újra a fogható halak közé kerülhessen az őshonos kecsege. A horgászok nyerhetnek is a különleges példányok kifogásával.


Mintegy 300 kilogramm egyéni azonosítóval ellátott kecsegét helyeztek ki Komáromban a napokban. A telepítésnél lényeges szempont volt, hogy legalább 40 centiméteres halakat tegyenek a vízbe, hiszen a nagyobb kopoltyúsok kisebb eséllyel válnak a kormoránok martalékává. A megyei horgászegyesületek szövetségének (KEMHESZ) szakmai igazgatója, Schmidt-Kovács Bence elmondta, a kecsegék megfigyelésének végeztével tisztább képet kapnak majd a halak vándorlási, táplálkozási és szaporodási szokásairól.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, hazánkban jelenleg a kecsege „az élőhelyéről nem elvihető” hal, a horgászok valamennyi megfogott példányt kötelesek visszaengedni. Az országos horgászszövetség most szeretne információt szerezni a dunai és tiszai állományok nagyságáról, azok elhelyezkedésről és korosztályos összetételéről is.

Első lépésben, idén ősztől három évig rendszeres állománynövelő telepítést végeznek a Dunán és a Tiszán. A betelepített kecsegék hátúszója mögött, az izomzatba rögzített sárga színű haljelek egyik oldalán a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) felirat, másik oldalán pedig egy egyedi sorszám látható. A jelölt halak adatait beküldő horgászok között évente értékes nyereményeket, többek között dunai és tiszai éves területi jegyeket sorsolnak ki ösztönzésül.

Ha sikerül biztosítani a faj megfelelő állományát, amely még természetvédelmi oltalom alatt áll, akkor 2025-től az éves dunai vagy tiszai területi jeggyel rendelkező horgászok évente két, 60 centiméter feletti példányt megtarthatnak. A MOHOSZ az engedélyezetten elvitt mennyiséget telepítés formájában a későbbiekben is rendszeresen visszapótolja majd.

Veszélyt jelentenek a kormoránok
A kecsege őshonos tokféle, amely mindig is jelen volt a Dunán és a Tiszán. A kilencvenes években megcsappant a létszáma, tiltott halászati módszerek alkalmazása és a kellő szabályozás hiánya miatt. A természetes vizeken egyre több a kormorán is, amely nem csak a kecsegék, de egyéb halfajok állományaiban is nagy károkat okoz. Testhossza az 1 métert is elérheti, testtömege 6–7 kilogramm közötti. Teste karcsú, orra keskeny, hosszú, gyengén felfelé hajló. Négy rojtozott bajuszszála viszonylag hosszú.

Az országos horgász szövetség tájékoztatása szerint egyébként összességében a Duna hét szakaszán telepítenek kecsegéket. A győri szakaszon 100, a komáromin 300, az esztergomi és fővárosi szakaszon, az ercsin szintén 300-300, a paksin 200, a tolnain 120, a bajain 100, a baranyain 80 kilót. A Tisza négy szakaszán is helyeznek el kecsegéket: a szabolcsin 600, a borsodin 200, a szolnoki-bácsin 400, a csongrádin pedig 300 kilót.

Kiemelt kép: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra
Szerző: Körtvélyfáy Dina
Forrás: kemma.hu

Megosztás
Kategória: Hírek