Közel két tonnányi fogással indult a törpeharcsa lehalászás a KHESZ zárt vizein

A horgász- és üdülőszezon lecsengésével a korábbi évek gyakorlatának megfelelően elkezdődött a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének zárt vizein a törpeharcsák állományainak gyérítése, mely jelenleg a Peresi-holtágon, a Torzsás-zugi-holtágon és a békésszentandrási Sirató-holtágon zajlik egyidejűleg. November 17-én a Peresi-holtágon kerültek felnézésre a varsák, amelyek egy mélyebb mederszakaszon kerültek lehelyezésre. A vízhőfok csökkenésével összebandázó invazív halak állományát alaposan sikerült megtizedelni, a délutánig elhúzódó halászat eredményeként 1.730 kilogramm került terítékre belőlük.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének munkatársai által végzett szelektáló halászat hatékonyságát jól mutatta, hogy a törpeharcsák mellett csak néhány egyéb hal téved bele a varsákba, amelyek természetesen sértetlen állapotban azonnal visszahelyezésre kerültek.

A törpeharcsák gyérítése az időjárás biztosította lehetőségek függvényében várhatóan egész télen, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének több zárt vízterületén is elvégzésre kerül majd, mivel a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a módszerrel hatékonyan lehet csökkenteni mennyiségüket.

02
03
04
05
06
07
08
09
10
02 03 04 05 06 07 08 09 10

Fotók: Szendőfi Balázs
Forrás: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
(khesz.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek