Orvhorgászok miatt a vízirendőrök fokozottan ellenőrzik a Tisza természetvédelmi részeit

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkaptányság rendőrei a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őreivel közösen vizsgálják a Közép-Tisza Patkós-holtágának halfaunáját. Az ott élő halak kedvelt célpontjai az orvhalászoknak, ezért a téli időszakban is visszatérően ellenőrzik majd a fokozott védelem alatt álló területet.

A Patkós-holtág a Közép-Tisza egyetlen természetes úton lefűződött hullámtéri holtága. A vízterület mind a mai napig rendkívül fontos élőhelye őshonos halfajainknak. Apadáskor a térségben lévő halak jelentős része a holtágba húzódik vissza, ahol a halivadékok nagy tömegben optimális körülmények között tudnak fejlődni, hogy a következő árvízzel a Tisza folyóba visszajutva, erősítsék annak természetes halállományát.

A vízirendőrök a bűnmegelőzési folyamatokba beépítve, valamint a hasonló bűncselekmények eredményes visszaszorítása és felderítése érdekében, a természetvédelmi őrökkel a terület halfaunáját speciális kutatási eszközök segítségével vizsgálja meg. A felmérés célja, hogy minél pontosabb képet lehessen kapni arról, hogy a Patkós-holtág mely halfajok számára jelent fontos élőhelyet, milyen arányban vannak jelen a halfajok, valamint az adott évi halszaporulatról, az állapotukról gyűjt adatokat.

A holtág halai kedvelt célpontjai a legkülönfélébb orvhalászati tevékenységeknek, ezért a halállomány felmérését követően a térséget a téli időszakban is visszatérően ellenőrzik majd a rendőrök és a természetvédelmi őrök is egyaránt.

Szerző: Csele Gizella
Forrás & fotó: szol24.hu

Megosztás
Kategória: Hírek