Szabálytalan haltelepítések miatt 6 millió forint bírságot szabott ki a Nébih

A Nébih egész évben vizsgálja a Magyarország vízterületein végzett halgazdálkodási tevékenységet, beleértve a horgásztatást és a haltelepítést is.

Utóbbiak kizárólag nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, a halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási terv alapján, a halgazdálkodásra jogosult által folytathatók, olvasható a Nébih honlapján.

6 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a Nébih idén

A Nébih Állami Halőri Szolgálata idén tavasszal több, mint 50 esetben tartott helyszíni ellenőrzést, melynek célja a halgazdálkodási vízterületek őshonos halállományának védelme. A szakemberek az ellenőrzések során

  • 5 esetben indítottak eljárást,
  • 2 esetben tiltották meg a kihelyezni kívánt hal telepítését – idegenhonos halfaj telepítésének szándéka vagy víziállat-egészségőri igazolás hiánya miatt,
  • 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytatnak.

Az idei évben összesen több mint 6 millió forint halgazdálkodási bírságot szabtak ki a Nébih ellenőrei jogosulatlan, valamint nem a halgazdálkodási tervnek megfelelő halgazdálkodási tevékenység miatt.

Mi számít halgazdálkodási vízterületnek?

Minden olyan vízterület, amely jellegének megváltoztatása nélkül időszakosan vagy állandóan alkalmas a hal életfeltételeinek biztosítására. Kivételt képeznek a haltermelő létesítménynek, amelyet hal vagy más hasznos víziállat termelésére használnak, és kifejezetten erre a célra tervezték.

A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken halgazdálkodási tevékenység nem folytatható.

A Nébih a horgásztatást és a haltelepítést is ellenőrzi – Fotó: Envato
Bejelentési kötelezettség a haltermelőknek!

A Nébih felhívja a haltermelők figyelmét is, hogy egy 2018. december 23-án hatályba lépett rendeletmódosítás értelmében az Országos Adatbázisban történő nyilvántartás céljából az állattartóknak be kell jelenteniük mindazon haltartó tenyészeteket, amelyek halastóval rendelkeznek, még a harminc hektár alatt vízfelület esetén is.

Akik még nem jelentkeztek be a Tenyészet Információs Rendszerbe haltartóként, valamint nem rendelkeznek tenyészetkóddal, a megyei kormányhivatalok járási vagy megyei ügyfélszolgálatán, valamint a Nébih ÜPR rendszerén keresztül tehetnek eleget kötelezettségüknek.

Haltermelők bejelentési kötelezettségéről részletesebben ITT lehet tájékozódni.

Forrás: agroinform.hu

Megosztás
Kategória: Hírek