Nincs megállás: ismét éles a Fertő tavi építkezés pályázata

Gyorsított eljárással nem sikerült kivitelezőt találni, most a hagyományos módon próbálják megtalálni a céget, amely majd felhúzza az új épületeket a Natura 2000-es területen.


December közepén visszavonták, december 26-án azonban újra kiírták a Fertő tavi építkezések második ütemének kivitelezésére vonatkozó tendert, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem gyorsított eljárás indult – írta meg a minap a Napi.hu az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent felhívás alapján. Ebben a szakaszban

többek között utak, hidak, látogatóközpont, két motel, vízisport-épület, továbbá egy 2556 négyzetméter vízfelületű medence épül.

Az ajánlattételi határidő január 20-a. Az ajánlatkérő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit (SFTFN) Zrt. olyan cégek jelentkezését várja, amelyeknek az elmúlt három lezárt üzleti évben építési beruházásból legalább nettó 26,5 milliárd forint árbevétele származott. A győztes vállalkozásnak 36 hónap alatt kell végeznie a kivitelezéssel.

Ahogy akkor a hvg.hu is megírta, az SFTFN Zrt. november végén írt ki gyorsított közbeszerzési eljárást a Fertőrákoson készülő, az ország legnagyobb vidéki turisztikai beruházásának számító projekt folytatására. Ez Natura 2000 besorolású területen valósul meg, százszázalékos kormányzati támogatással, közel 30 milliárd forintból.

Határidőnek akkor december 17-ét adtak meg, s a tender akkori leírásában az is olvasható volt, hogy miért kell ennyire sietni: „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi.”

December 11-én derült ki, hogy az SFTFN Zrt. visszavonta a pályázatot, hivatalosan azért, mert olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

A turisztikai beruházás ellen környezetvédők, az Európai Unió és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO is tiltakozott, hiába. Legutóbb, december közepén a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya adott ki állásfoglalást, amely szerint „a beruházás a jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát. A várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené”. Hozzátették: „természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti”. Szerintük inkább „egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztést” kellene megvalósítani.

A beruházás keretében a helyszínen – ahol már letarolták a nádast és lebontatták a különleges cölöpházakat – Mészáros Lőrinc egyik cége építheti a vitorláskikötőt.

Kiemelt kép forrása: hvg.hu
Szerző: hvg.hu
Forrás: hvg.hu

Megosztás
Kategória: Hírek