AZ ÉV HALA 2022-ben a Bodorka

Folytatva a hagyományokat, a Magyar Haltani Társaság a 2022-es évre is meghirdette AZ ÉV HALA választást. A kitüntető címre ezúttal is három halfajt javasoltak. A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A Magyar Haltani Társaság honlapján a jelölt fajok rövid bemutatása mellett azok jellegzetességeiről, természeti értékeiről, élőhelyi igényeiről és elterjedéséről is tájékozódhattunk. A voksolásra 2021. december 31. déli 12 óráig volt lehetőség.

A közönségszavazáson összesen 4155-en voksoltak. A legtöbb szavazatot, az összes voks 55%-át a Bodorka kapta, így 2022-ben a Bodorka viselheti AZ ÉV HALA címet. A második helyezett Széles durbincs a szavazatok 25%-át szerezte meg, míg a szavazók 20%-a választotta a Bagolykeszeget.

A győztes halfaj rövid ismertetése:

BODORKA (Rutilus rutilus): Kis méretű halfajunk, nagyobb példányai a 15-20 centiméteres hosszt érik el. Legszembetűnőbb ismertetőjegye narancssárga-narancsvörös szemgyűrűje, továbbá idősebb példányok esetén a hasúszó és az anális úszó narancsvörös színezete. Háta mérsékelten magas, teste oldalról lapított. A közeli rokon leánykoncértól (Rutilus virgo) kicsi, csúcsba nyíló szája és színes szemgyűrűje különbözteti meg. A hasonló színezetű úszókkal rendelkező vörösszárnyú keszegtől (Scardinius erythrophthalmus) a szájállása, továbbá a hát- és a hasúszó egymáshoz viszonyított helyzete alapján különíthető el. Fiatalon planktont fogyaszt, majd idősebb korára férgek, rákok és rovarlárvák képezik táplálékát. Szinte minden halas vizünkben megtalálható a hegyvidéki kis patakok és a túl erős sodrású folyószakaszok kivételével. Ívás során a víz alatti növényzetet részesíti előnyben, az ivadékok is kedvelik a hínárnövényzet nyújtotta biztonságot. Tömegesen előforduló halként ragadozó halaink táplálkozásában van jelentősebb szerepe. A húsa szálkás, de ízletes, a hazai horgászrekord: 1,9 kg (2000).

Megosztás
Kategória: Hírek