Eredményes kárókatona-gyérítés a Tisza-tavon

A TÉL RENDKÍVÜL KRITIKUS IDŐSZAK A HALAK SZÁMÁRA, HISZEN A TÉLI VÍZSZINT MIATT KIS TERÜLETEN KONCENTRÁLÓDNAK, ÉS CSÖKKENT AKTIVITÁSUK MIATT KÖNNYEBBEN A KÁRÓKATONÁK ZSÁKMÁNYÁVÁ VÁLHATNAK. EZÉRT AZ ELMÚLT ÉVEKHEZ HASONLÓAN A TISZA-TAVI SPORTHORGÁSZ KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. MUNKATÁRSAI EZEN A TÉLEN IS JELENTŐS ENERGIÁT FORDÍTANAK A HALÁLLOMÁNY VÉDELMÉRE.


A fokozódó hideg egyre délebbre kényszerítette a kárókatona észak-európai állományait, melyek egyedszáma decemberben kezdett el meredekebben emelkedni a Tisza-tó térségében. A halállományban okozott kártétel mérséklése érdekében a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai azonnal elkezdték a riasztást és gyérítést, melyben a helyi vadásztársaságok is közreműködtek. A körülmények azonban akkor még a madaraknak kedveztek. A levegő még nem volt annyira hideg, hogy befagyjon a Tisza-tó tározótere, így olyan vízterületeken is halászhattak, ahol fizikai akadályai vannak a lőfegyveres gyérítésnek, illetve riasztásnak. Az elmúlt két hétben azonban a tél megmutatta valódi arcát, és egy-két vízterülettől eltekintve csak a Tisza medre maradt jégmentes, tehát a kárókatonák kénytelenek voltak itt táplálkozni. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai így eredményesebbek lehettek, ami meg is látszott a kilőtt egyedszámon. Csak az elmúlt héten 182 egyedet sikerült elejteniük, a decemberivel együtt 226-ra emelkedett a kilőtt madarak száma, de nem mellékes a tevékenységük zavaró hatása sem.

Az újabb kutatási eredmények szerint fiókanevelési időszakon kívül egy kárókatona mintegy 600 gramm halat fogyaszt naponta. Ha csupán az egyszerűség kedvéért abból indulunk ki, hogy mától, a cikk publikálása napjától február 28-ig számítjuk ennek a 226 madárnak a halfogyasztását, akkor is rendkívül nagy számot kapunk: ezalatt a 39 nap alatt mintegy 5.300 kg halat zsákmányoltak volna a kárókatonák, a sikertelen próbálkozásaik által okozott sérülésekről nem is beszélve. A valós szám ennél nyilvánvalóan nagyobb, ezért nem férhet kétség a tevékenység szükségességéhez. Az alábbi képeken egy-egy kárókatonából származó gyomortartalom látható.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai a munkájukat a körülményektől függetlenül folytatják, és hamarosan ismét tájékoztatást adnak az eredményekről.

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek