Visszadobták a Fertő tavi beruházást jogtalanságok miatt támadó Greenpeace-beadványt

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a környezetvédők nem tettek időben eleget a beadvánnyal kapcsolatos hiánypótlási felszólításnak.


Elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság a Greenpeace Magyarország beadványát, amelyben a Fertő tavon tervezett állami megaberuházásra tavaly karácsonykor ismételten kiírt közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítását kérték. A bizottság keddi végzésében azzal indokolta a döntést, hogy a környezetvédelmi szervezet nem tett eleget határidőben a hiánypótlási felszólításnak.

A végzés alapján a Döntőbizottság előzőleg “a kérelmezői jogosultságának igazolására, a jogsértő eseményre és az általa vélelmezett jogsértésre, az esetleges előzetes vitarendezési eljárás lefolytatására, az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolására, valamint a kérelem szerkeszthető változatban történő benyújtására vonatkozó hiányok pótlására” szólította fel a Greenpeace Magyarországot. Erre öt munkanapnyi határidőt adtak, amely hétfőn letelt.

A Greenpeace korábban jelezte, 25 millió forint igazgatási szolgáltatási díjat kellett volna fizetniük a Döntőbizottságnak, hogy foglalkozzanak a beadvánnyal, amit – lévén, hogy adományokból működnek –, nem tudtak kifizetni.

A döntőbizottság korábban a hvg.hu-nak azt is jelezte, nekik nincs jogosultságuk arra, hogy ellenőrizzék, megfelel-e a projekt a környezetvédelmi törvényeknek, ők csak a versenyszabályoknak való megfelelőséget vizsgálhatják. A Greenpeace azért kérte az újabb közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítását, mert az szerintük – azon felül, hogy a kiemelt beruházásokra vonatkozó rövid határidők miatt megkérdőjelezhető módon lett kiadva – nem felelt meg a környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem.

A Greenpeace szerint a közbeszerzési kiírásban megadott adatok jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel. A szervezet azt is jelezte, hogy a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és 150 strandpavilon építésére nincs is engedélye a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek.

A több tízmilliárdos Fertő tavi nagyberuházást számos kritika érte. A Greenpeace szerint – amelynek ausztriai szervezete az Európai Bizottsághoz fordult, és az EB vizsgálatot is indított az ügyben – egy hatalmas, összefüggő, természetes élőhelyet betonoznak le és építenek be a tó partján. A beruházás azonnali leállítását kérte korábban a UNESCO, és környezetkárosító voltára figyelmeztettek a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is. A beruházás ellen helyi civilek petíciót indítottak, amelyet már több mint 24 ezren aláírtak, január végére pedig demonstrációt is szerveznek Sopronban a Fertő tavi, és úgy általában a kormány által kiemeltté nyilvánított beruházások ellen.

A Natura 2000-es területre tervezett beruházás előkészítése eközben nagyban zajlik, például letarolták már a nádast és lebontatták a különleges cölöpházakat is. A vitorláskikötőt pedig Mészáros Lőrinc egyik cége építheti majd.

Kiemelt kép forrása: hvg.hu
Szerző: hvg.hu
Forrás: hvg.hu

Megosztás
Kategória: Hírek