Információ a balatoni haljel-utalványokkal kapcsolatban

Egy érdeklődő horgásztárs kérdése nyomán szeretné a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elejét venni a téves információk terjedésének.


A Balatonon és vízrendszerén folyó haljelöléses vizsgálatok már több évtizedes hagyományra tekintenek vissza. A jelölt hal fogás esélyére a balatoni horgászjegyeken található információk is felhívják a horgászok figyelmét a horgászrend 6. pontjában. Szintén itt olvasható, hogy „az adatküldők jutalomban részesülnek”. Ez a jutalom egy horgászjegy-vásárlási kedvezményre jogosító utalvány, amelyet a jogosult adatküldő e-mail-ben (igény esetén akár postán) kap meg (rendszerint az adatok év végi összesítését követően év végén, vagy az új év elején, még az éves jegyek érvényességének lejárta előtt.) Az utalványt bármely horgászjegy értékesítő helyen, személyes vásárlás esetén lehet beváltani. 

A fentiekkel ellentétes „hírek” tévesek, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai ezúton is kérik a Kedves Horgásztársakat, hogy mindig hiteles forrásból tájékozódjanak!

Mit kell tennünk, ha jelölt halat fogunk?

A halból kiszedett jelet küldjük be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére (amennyiben meg kívánjuk tartani a halat), valamint a fogás pontos helyét és dátumát, a hal testhosszát (orrcsúcstól faroktőig mérve!) és testtömegét. A méretek esetében fontos a mérés pontosságának közlése, mert nem mindegy, hogy becsült vagy pontosan mért adatokat küldünk. Fényképet, fényképeket is küldjünk a halakról, olyanokat, ahol látszik a hal mérete és a jel is (pl. egy ismert napilapra, vagy mérőszalag mellé fektetve). Ha méreten aluli jelölt halat fogunk, vagy más okból nem kívánjuk megtartani, kíméletesen engedjük vissza azt! Ebben az esetben is jogosultak lehetünk a jutalomra, de ekkor fordítsunk nagyobb figyelmet a fotózásra! Ez esetben egy egész alakos fotót is küldjünk a hal jelölt oldaláról, amin a jel is látható, majd egy közelebbi képet a jel sorszámmal ellátott oldaláról úgy, hogy a sorszám olvasható legyen!

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek