A horgászat miatt kilövik a halak pusztítóit a Dunánál – sok a kormorán

Gyérítik a kormoránokat a Duna esztergomi szakaszán.

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon megkezdte a kormoránok gyérítését – közölte a szövetség elnöke.

Zoltai Dániel elmondta, a jelenlegi fagyos idő segíti a madarak gyérítését, mert a kisebb vízfolyások és tavak befagytak, így a kormoránok a Dunára szorultak. Kilövésük engedélyhez kötött, környezetvédelmi okokból ólom helyett csak acélsöréttel végezhető.

A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán télen csaknem 2000 kormorán zsákmányolja a halakat. A lelőtt állatok boncolásának tapasztalatai szerint egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik naponta, a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon.

Zoltai Dániel hozzátette, a kormányzati támogatással és a szövetség saját erejéből elvégzett telepítéseknek köszönhetően halbőség van az élővizekben. A horgászoknak, és velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása.

A kormorán, vagy kárókatona tollát nem tudja vízhatlanná tenni, testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Csoportosan vadásznak és válogatás nélkül megesznek mindent.

Szétverik és megsebesítik a vermelő, a téli vizekben lenyugodott állományokat, egy elfogyasztott halra három pusztulás jut. Közben tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat – ismertette az elnök.

A hatvanas években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40 000 példány jelenik meg a magyar vizeken.

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége a megye legnagyobb civil közössége, 58 tagegyesület közös szervezete mintegy 20 ezer aktív taggal, közülük 3200 ifjúsági és gyermekhorgásszal.

A szövetség rendezvényeket szervez, halgazdálkodási feladatokat lát el, valamint halőri tevékenységet végez a Duna megyei szakaszán.

A kiemelt kép csupán illusztráció
Szerző: MTI
Forrás: infostart.hu

Megosztás
Kategória: Hírek