Elég a természetpusztításból! Greenpeace-aktivisták demonstrálnak a Fertő tavi gigaberuházás ellen

Próbálják megállítani a nemzeti parki területen zajló súlyos természetrombolást.

Élőlánccal és két emelet magas állványokra felfüggesztett molinóval követelik Greenpeace-aktivisták a Fertő tónál a terület élővilágát pusztító kormányzati megaberuházás leállítását. Az aktivistákhoz Udvaros Dorottya is csatlakozott. A Greenpeace az elmúlt hónapokban a rendelkezésre álló összes létező jogi eszközzel próbálta megállítani a nemzeti parki területen zajló súlyos természetrombolást. A kormány azonban ahelyett, hogy vigyázna rábízott közös kincsünkre, egyre több közpénzt öl bele abba, hogy elpusztítsa azt. A fertői beruházás költségvetése már 45 milliárd forint felett jár – írja a Greenpace a közleményében.

A Greenpeace aktivistái demonstrálnak a Fertő tavi gigaberuházás ellen. Udvaros Dorottya is csatlakozott hozzájuk – Fotó: Járdány Bence/Greenpeace

A Fertő tó minden létező hazai és nemzetközi védelem alatt álló terület. Ez az egyedülállóan gazdag vadregényes vízi világ, amely madarak tízezreinek nyújt otthont, nem csak nemzeti park és Natura 2000 terület, de a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari Egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, valamint UNESCO Világörökség terület is.

Minden, de minden létező jogi utat bejártunk már, hogy megmentsük a Fertő tavat ettől a botrányos építkezéstől. És nem csak mi: az UNESCO-tól az Európai Unión át a Magyar Tudományos Akadémiáig minden valódi hazai és nemzetközi természetvédelmi testület egyetért velünk abban, hogy ezt a beruházást most azonnal le kellene állítani. Végtelenül elkeserítő, hogy a szemünk láttára önös érdekből pusztítják el ennek az egyedülálló nemzeti parknak az értékeit. Ezért jöttünk ma ide. Hogy a saját jelenlétünkkel tiltakozzunk ez ellen a pusztítás ellen – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi szakembere.

Most itt épülne egy 53 hektáros megalomán beruházás keretében 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 450 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. A beruházás így mintegy 53 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a feleslegesen bővített kikötők kivételével a parttól néhány kilométerrel távolabb, a védett területen kívül is megvalósíthatóak lennének – kisebb léptékben, a természettel összhangban.

A Fertő tó barátai Egyesület és más helyi civilek másfél éve tiltakoznak a beruházás ellen. A Greenpeace Magyarország legutóbb a Fertőre kiírt közbeszerzési pályázatot támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert az még a – a kiemelt beruházásokra vonatkozó rövid határidők miatt megkérdőjelezhető módon kiadott – környezet- és természetvédelmi engedélyeiben leírtaknak sem felel meg. A Döntőbizottság azonban visszautasította a kérelmet arra hivatkozva, hogy nincs jogosultságuk ezt megvizsgálni.

A Greenpeace nemrég új honlapot indított a Fertőről, és arról, hogyan veszélyezteti a terület különleges természeti értékeit a tervezett beruházás.

Kormányzati álláspont: nem veszélyes a környezetre a beruházás

Nagy István agrárminiszter szerint nem veszélyes a környezetre a Fertő tó partjára tervezett gigaberuházás. A fideszes politikus Schmuck Erzsébet, az LMP társelnökének nyílt levelére adott válaszában kifejtette, a beruházás előtt készített több száz oldalas tanulmány biztos sokkal alaposabb, mint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „pár mondatban megfogalmazott aggályai”. – írta a merce.hu a témával foglalkozó cikkében.

Nagy István agrárminiszter szerint a MTA akadémikusai helyett, inkább az eredeti hatástanulmányt és környezetvédelmi engedélyt kell figyelembe venni. Nagy István szerint nagyszerű törvények védik a természeti kincseinket.

Kiemelt kép: Járdány Bence/Greenpeace
Forrás: agroinform.hu

Megosztás
Kategória: Hírek