Partvédelmi beruházás a Deseda tavon.

A sokak által oly kedvelt partszakasz megújul.

A Deseda szinte teljes partszakaszán jelentős mértékű eróziós folyamatok zajlanak. A partszéli talajt elmossa, „elhabolja” a hullámzás. Ezáltal a partvonal kijjebb kerül, a bemosott talaj a vízmélységet csökkenti, az iszapréteget növeli.  A parton álló fák alámosódnak, bedőlnek a vízbe, ezáltal akadályozzák a horgászatot. Bedőléskor nagy mennyiségű földet rántanak magukkal, tovább növelve a feltöltődést. Ezek a változások – ha csak az elmúlt 10 évet nézzük – méterekben mérhetőek. A jelenlegi állapotban a vízpart a legtöbb, frekventált helyen alámosott, beszakadással fenyeget. Balesetveszélyes!

A Kaposvári Sporthorgász Egyesület Vezetősége folyamatosan kereste, keresi a megoldást a probléma megoldására. Minden lehetséges fórumon tájékoztatták a tulajdonost (Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata) a fennálló helyzetről és kérték, hogy közösen találjanak megoldást. A Magyar Országos Horgász Szövetség segítségét is kérték, hogy képviseljék a horgászok érdekeit azáltal is, hogy javítják a horgászat feltételeit.

A helyzet jelenlegi állapota, tarthatatlansága és a folyamatos munka azt eredményezi, hogy az egyik legfrekventáltabb partszakasz védelme megvalósulhat. Az Önkormányzat, mint tulajdonos, a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége és a MOHOSZ, mint a Desedán lebonyolított versenyek szervezői közösen alakítanak ki partvédelmet, a Kaposfüredi Szőlőhegy alatti partszakaszon, annak mintegy 900 méterén, amely így nemzetközi versenypálya címet is elnyerhet.

A támogatás a MOHOSZ részéről – kötelezettségvállalással – megtörtént. A pénzbeli érték 80%-át biztosítja az Országos Szövetség. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület Kaposvár Város válaszát várja jóváhagyás, támogatás tekintetében.

A beruházás dokumentációja összeállításra került, a geodéziai felmérés után, a munkálatok elvégzéséhez terv készült. A Város tulajdonát képező beruházás értéke meghaladja az 50 millió forintot.

A tervezett beruházás a Füredi Szőlőhegy alatti partszakaszon valósul meg, a Füredi Kikötőtől kezdődően, északi irányban kb. 900 méter hosszúságban. A munkálatok tervezett kezdési ideje: 2022. ősz. A kivitelezés során a munkaterületről el lesznek távolítva a munkálatokat akadályozó, bedőléssel fenyegető fák. A bemosott – eliszapolódott – föld ki lesz kotorva, az „elhabolódott” partvonal – több ezer m3 föld beépítésével – helyre lesz állítva. A partvonal dőlésszöge, rézsűje alacsony emelkedésűre lesz kialakítva, hogy a hullámverésnek jobban ellenálljon. Az újjáépített partvonalra – tömörítés után – geotextíliát borítanak. A kialakított partvonal hullámverés elleni védelme terméskővel lesz megoldva. A mederhez közelebb nagyobb, sziklaszerű kövek kerülnek felhasználásra, a rézsű felső, látszó szakaszán pedig gabionkövek.

A kivitelezési munkálatok elvégzéséhez szükséges a vízszint csökkentése. A vízszint csökkentése a Várossal és a kivitelezővel történő egyeztetés után történik. A vízszint csökkentés mértéke a kivitelezéshez elengedhetetlenül szükséges minimum érték lesz. Mihelyt a munkálatok állapota engedi, akkor azonnal megkezdődik a vízszint visszaállítása.

A munkálatokkal érintett partszakaszon – ettől a beruházástól függetlenül – új növények telepítéséről tárgyalnak. A tervek szerint a kivágandó fák többszörösét pótolják vissza.

A sokak által oly kedvelt partszakasz megújul. A partszakasz megközelítése könnyebbé válik. A horgászat biztonságosabb lesz. A horgászok – pl. a 2021. évet alapul véve – kényelmesebben hódolhatnak szenvedélyüknek. A megrendezett versenyek bevételei pedig jelentős mértékben hozzájárulnak a megnövekedett költségekhez (pl. a 30-40 %-os halár növekedés kifizetéséhez).

Forrás: deseda.hu

Megosztás
Kategória: Hírek