45db süllőfészket helyezett ki a Baranya megyei Szövetség a kezelése alá tartozó két tavon

Az elmúlt napokban a Pécsi tavon összesen 37 db, a Kovácsszénájai tavon 8 db műfűből kialakított süllőfészek került kihelyezésre.


A korábbi években is történtek már süllőfészek kihelyezések a Pécsi-, és a Kovácsszénájai tavon. Ezek borókából készített fészkek voltak, amelyek sajnos csak egy szezont szolgáltak „bölcsőként” az ikráknak, minden alkalommal újat kellett készíteni, ugyanakkor a rendelkezésre álló boróka évről-évre fogyatkozott. A Kovácsszénájai tavon már 3-4 éve próbaként fenyő girlandból is lett két fészek kialakítva (egy szögletes és egy kerek alakú). A tapasztalat kedvező volt, mindkét műfészekre sikeresen ráívott a süllő.
Ebben az évben pedig teljesen kiváltotta a borókát a műfű a fészkek készítése során, amely remélhetőleg sok évig segíti majd a süllők sikeres ívását. A Pécsi tavon a fészeksorok a kíméleti területen belül lettek kihelyezve, palackokkal jelölve, Kovácsszénáján pedig a halőrház előtti vízszakaszon.
Ugyan a fészkek horgászat elől védett területeken vannak elhelyezve, ettől függetlenül a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége azt kéri, hogy a szaporodás és az ikrák sikeres lekelése érdekében senki ne zavarja a fészkeket, sem csónakázással, sem egyéb vízisport eszközzel!

Forrás & fotók: Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége

Megosztás
Kategória: Hírek