Közeledik a tavasz, de a Balaton lebegő algái még a telet idézik

Bár a szárazföldön a természet már ébredezik, a Balaton nyíltvizében március végén még a téli algaközösség képviselőivel találkozhatunk, annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete már majdnem elérte a 10 °C-ot. Az algabiomassza az egész tél végi-tavasz eleji időszak alatt alacsony volt: az a-klorofill koncentráció a Siófoki-medencében 1,3 és 3,8 µg/L között, a Keszthelyi-medencében 7 és 13,5 µg/L között változott, amely nagyságrendileg megfeleltek a korábbi évek tavaszi biomassza értékeinek (1. ábra).

1. ábra Az a-klorofill koncentráció változása a Keszthelyi- és a Siófoki-medencében 2022 év elején.

A Siófoki-medence vize algákban rendkívül szegény volt, a Keszthelyi-medencében jellemzően ennél magasabb fitoplankton biomassza értékeket mértünk. A tél során mindkét tóterületen a parányi (pár mikrométeres) pikoeukarióta zöldalgák szaporodtak el, a fitoplankton teljes biomasszájának akár a felét is ezek az apró algák adták. A pikoplankton parányi gömbjei és pálcikái mellett dominánsan a nagyon karcsú (1-2 mikron átmérőjű) Monoraphidium zöldalga fajok jelenléte volt szembetűnő, mennyiségük azonban a tavasz közeledtével csökkenni kezdett (1. kép).

1. kép A Balaton téli planktonjának jellegzetes parányai (átmérő pár mikrométer, meghatározásuk mikroszkópos módszerekkel nem lehetséges) és a Monoraphidium zöldalga jellegzetes, hosszúkás sejtjei a Keszthelyi-medence nyíltvízében 2022.01.19-én (méretskála: 50 µm). Fénykép: Kovács W. Attila.

A tó téli-tavasz eleji algaközösségére jellemző, hogy olyan kisméretű (< 10 µm) algák alkotják, amelyek azonosítása modern mikroszkópos módszerekkel sem lehetséges. Egy, a tavalyi évben a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben indult munka pont ezen algák azonosítását tűzte ki célul modern molekuláris biológiai módszerek segítségével. A kapott eredmények a tó diverzitásának pontosabb megismerését szolgálják majd.

2. ábra. Az algaközösség összetétele a Keszthelyi-medence nyíltvizében 2021.01.19-én.

Szerzők: Somogyi Boglárka és Kovács W. Attila
Forrás: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Megosztás
Kategória: Hírek