Két tó halait is megölte a városligeti mérgezés

Két tó halállományát is elpusztította Budapesten a városligeti tóba került mérgező anyag szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe.

A környéken élő kutyasétáltatók kezdtek szerdán fényképeket megosztani a közösségi oldalakon egymást figyelmeztetve arról, hogy szedik ki a haltetemeket a tóból.

Az Euronewsnak nyilatkozó hölgy a tavat tisztító szakemberektől megtudta, hogy mérgezés miatt szedik ki az állatok tetemeit.

Az első információk szerint minden hal elpusztult, ami azért különösen nagy baj, mert a margitszigeti japánkertből a városligeti tóba mentették át a halakat néhány nappal ezelőtt.

A megtisztított margitszigeti tó, már halak nélkül szerdán (fotó: Ács Gábor)

A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott. A kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt.

Az Euronewsnak a kertészek egyike magyarázta, hogy egyesével kellett kifogni az aranyhalakat a vízből, több mint három napot vett igénybe, amíg minden díszhalat élve kifogtak.

Haltetemek a városligeti tó partján szerdán (fotó: Rieger Johanna)

Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba, hogy megmeneküljenek.

Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat, így a Margitszigetről átmenetileg ide telepített állomány is megsemmisült.

Néhány teknős élte túl a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak, megmaradnak-e. A környéken élők igyekeznek egymást figyelmeztetni, hogy se kutya, se gyerek ne érjen a vízhez, ne érintse meg a halat. A kutyákat érdemes pórázon tartani a tónál, mert ha halat találnak, megehetik, ami veszélyes lehet.

Az Euronews szerkesztősége hivatalos információt kért, közölik majd, amit megtudtak. Egyelőre vizsgálják, hogy mi történt.

Fotók: Rieger Johanna és Ács Gábor / Euronews
Szerző: Euronews
Forrás: hu.euronews.com

Megosztás
Kategória: Hírek