2022-ben is feloldásra került a balatoni pontytilalom

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kérvénye nyomán idén is feloldotta a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Osztálya a ponty fajlagos tilalmi idejét a Balaton főmedrében. Ugyanakkor nem vonatkozik a feloldás a Keleti-Bozót-csatornára (más néven Fonyódi-árok), a Nyugati-övcsatornára (más néven Máriai-árok), a Zala-folyó torkolati szakaszára és a Kis-Balatonra!


Április 14-én reggel érkezett meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére az említett hatóság SO/FM/01323-4/2022. ügyiratszámú határozata, melyben értesítette a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t kérelme pozitív elbírálásáról.

A korábbi évekhez hasonlóan a pontytilalom él a Keleti-Bozót-csatornán, a Nyugati-övcsatornán, a Zala-folyónak a Kis-Balaton és a Balaton közé eső szakaszán és a Kis-Balatonon is.

A felsorolt vízterületeken az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 2.  és május 31. között tilos megtartani a horogra akadó pontyokat. 
Fontos, hogy a horgászrend 45. pontját a pontytilalom esetében is be kell tartani, azaz ahol a tilalom életben van, ott célzottan tilos pontyozni, ha ismétlődően tilalmas hal akad a horogra, a horgász köteles módszert és/vagy helyet változtatni!

Az említett határozat lényegi részlete:

Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek