Az Ügyészség felfüggesztett elzárásra tett indítványt a nyakzó hálót használó orvhalászokra

Az orvhalászat vétsége és a lopás vétsége miatt indult ügyben a Komáromi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a két férfival szemben, akik jogosulatlanul és tiltott halfogási eszközzel halásztak a Dunán, őket halőrök fogták el.

A vádirat szerint a két férfi 2021. július 21-én, 22 órakor gépkocsival az Ács térségében, a Duna árterében lévő halászati területre mentek. Az elkövetők egy kölcsönbe kapott motoros gumicsónakkal kimentek a megáradt Dunára, ahol az 50 méteres nyakzó hálót a vízre tették, majd röviddel később a hálóval jogosulatlanul megfogott halakat a csónakkal a partra kihúzták. Az elkövetők 4 darab szürke harcsát, 2 darab dévérkeszeget és 3 darab karika keszeget halásztak ki, amelyek összértéke 202.730 forint.

A férfiak tevékenységét három halőr figyelte. Amikor az orvhalászok a partra visszaérkezve kiszálltak a csónakból, és a hálóban lévő halakat cipelve elindultak a gépkocsijukhoz, a halőrök a rendőrjárőrök kiérkezéséig a tolvajokat feltartóztatták.

Az elkövetők által használt nyakzó háló tiltott halfogási eszköznek minősül.

A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyomozását követően az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Komáromi Járásbíróság az elkövetőkkel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, valamint a lefoglalt nyakzó hálót kobozza el.

02
03
04
05
02 03 04 05

Forrás & fotók: Magyarország Ügyészsége

Megosztás
Kategória: Hírek