Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Három hónapja megállíthatatlanul ömlik a szennyezett bányavíz a Sajó folyóba. A rendőrség feljelentés alapján nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban. A helyi horgászszövetség tagja az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.


Míg februárban percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából, a legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként. A cink jelenléte a közvetlen kifolyásnál már februárban a százszorosa volt annak a mennyiségnek, ami a folyó élővilágára halálos dózist jelent, így előrelátható volt a katasztrófa – írja a Felvidék.ma.

Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja a lapnak elmondta, hogy három szakaszon vizsgálták meg a Sajó vizét és élővilágát. A folyó 10 kilométeres szakaszán elmondása szerint rengeteg tetemet találtak, és az elpusztult folyami rákok tetemei szinte teljesen ellepték a partot. 

Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja

– fogalmazott. Hozzátette, a pusztulás nagysága a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázta, aki azt mondta, ilyet még nem látott. 

A lap információi szerint olyan nagy mennyiségű szennyezett vizet kellene szűrni, hogy azt technikailag nem tudják megoldani, illetve ennek a mennyiségnek a szűrése akár havi 100 ezer euróba is kerülhet.

Szerző: Kuli Orsolya
Forrás & fotó: index.hu

Megosztás
Kategória: Hírek