230 településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

A héten 11 megye 230 településén lépnek fel a vérszívók ellen. Az elmúlt napok változékony időjárása befolyásolta a szúnyogok magatartását is, hiszen a viharos időjárást nyugalmi állapotban, kevés aktivitással vészelik át. A szeles, csapadékos időjárás miatt több területen el kellett halasztani a tervezett kezeléseket.

Felmelegedés hatására várható a vérszívók tömeges megjelenése, ezért a következő napokban folytatódik ellenük a központi védekezés. Pótolják a szakemberek az időjárás miatt elmaradt munkákat Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, illetve tovább zajlanak a beavatkozások a Tisza-tónál és Csongrád-Csanád megye folyóparti településein is. Megkezdődik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés Baja és Mohács térségében, valamint a Csepel-sziget és környékének településein. Budapesten a szúnyoglárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel, csónakról és autóról juttatják ki a természetes fehérjetartalmú, folyadék halmazállapotú készítményt. Biológiai lárvagyérítés lesz Csongrád-Csanád megye vizeinél is, ott repülőről fognak granulátumot szórni.

A jelenlegi esős időszakban különösen sokat tehetünk az emberközeli életmódot folytató szúnyogfajok elterjedése ellen. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, vödrökben megálló vizet kiönteni.

A katasztrófavédelem weboldalán a lakosság – szúnyoggyérítés menüpontban érhető el a szúnyoggyérítés heti programja és annak térképes ábrázolása.

Kiemelt kép: Szőke Péter – BM OKF
Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Megosztás
Kategória: Hírek