Újítással próbálják emelni a Velencei-tó vízszintjét

Nem csak az esőre várnak a szakemberek.

Tavaly nyáron alacsony szintre csökkent a Velencei-tó vízszintje, 70 centiméter körül volt, ami főleg a turistáknak, strandolni vágyóknak okozott gondot, de a szakemberek kevésbé aggódtak. Idén tavasszal javult a helyzet, az agárdi vízmérce szerint májusban már sokszor a 100 centiméteres szint felett állt a vízállás, az utóbbi napokban 95 cm körüli értéket mértek.

Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és dékánja a Napi.hu-nak azt mondta: a mostani helyzet kedvezőbb, de még sok víz hiányik a tóból. Annak is köszönhető a mostani 100 centis szint, hogy a tél elején elindult a vízpótlás.

Nyár végéig változhat a helyzet, ha nem lesz elég csapadék, akkor könnyen lejjebb mehet a vízszint, de a szakemberek szerint továbbra sincs kritikus helyzet – hívta fel a figyelmet a belvízi jelenségek kutatója.

„El kell fogadni, hogy ez egy olyan tó, amely hajlamos a szélsőséges vízállások produkálására, szabályozás nélkül akár a kiszáradásra is. Utóbbitól azonban nagyon messze vagyunk” – tette hozzá.

A szakemberek nem csak az esőre várnak, a munka is megkezdődött. A zámolyi tározóban úgynevezett száraz kotrás kezdődött, vagyis eltávolítják az iszapot, ezt követően lehet feltölteni vízzel, de ez csak jövőre lehetséges a mostani munkálatok miatt.

Újdonság, hogy készítenek egy úgynevezett by-pass, megkerülő csatornát, így a Császár-víz már ki tudja kerülni a tározót és közvetlenül táplálja majd a tavat. Ugyanakkor a Császár-víz is csak akkor tud számottevő mennyiséget szállítani, ha az átlagosnál több lesz a csapadék – mondta a kutató.

Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás
Forrás: infostart.hu

Megosztás
Kategória: Hírek