Horgászati, halfogási tilalom (Duna- Paks)

A Tolna Megyei Kormányhivatal, mint halgazdálkodási hatóság az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére a Duna folyam jobb partján 1525,0-1526,0 fkm között a főmeder középvonaláig általános horgászati és halfogási tilalmat rendel el 2022. július 1. és augusztus 31. napja között melyet a halgazdálkodásra jogosult a szövetség tagjaival haladéktalanul közöl és az érintett szakaszon – jól látható módon – táblával jelöl.

Az MVM Paksi Atomerőmű ZRT 2022. június 02-án kérelemmel fordult a Tolna Megyei Kormányhivatal mint területi halgazdálkodási hatóság felé.
Kérelmében leírja, hogy a jogszabályi kötelezettségük teljesítése érdekében, az atomerőmű által kibocsátott meleg víz hőmérsékletének ellenőrzését az erőmű szakemberei rendszeresen, naponta elvégzik a kibocsátási ponttól (az energiatörő műtárgytól) folyásirányban számított 500 m–re lévő keresztszelvényben, ahol is a Duna hőmérséklete nem haladhatja meg a 30°C-t. Az atomenergia alkalmazása során a levegőbe és a vízbe történő radioaktív kibocsátásról és azok ellenőrzéséről szóló 15/2001. (VI.6.) KöM rendelet 10. §-a előírja a fenti ellenőrzési tartományt, és a hőmérsékletkorlátot is.
Az atomerőmű szakemberei a méréseket mobilis mérőeszközökkel, csónakból végzik az alábbi módszer alapján;

• Az adott dunai keresztszelvényt (az ábrán vonallal jelölve) behajózva, a statisztikai elemzéshez megfelelő mennyiségű mérési eredmény felvételével, továbbá a hő csóva hosszirányú elosztásának vizsgálatához az energiatörő műtárgytól, a kifolyástól kb. 700 m-re lévő nagy kőszórásig hosszanti irányba monitorozva.

• A mérések összesített ideje kb. 2-3 óra, amit minden olyan esetben naponta egyszer el kell végezni, amikor a Duna hőmérséklete meghaladja a 25°C-ot. Ez az időszak jellemzően július közepétől augusztus közepéig tart.

A horgászszövetség által kijelölt kíméleti területekről az alábbi linken tájékozódhat:

Kíméleti területek

Forrás: Bács-Kiskun megyei Horgászegyesületek Szövetsége

Megosztás
Kategória: Hírek