Júniusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai júniusban is végeztek ivadékvizsgálatot. A hónap végén végzett mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


A JÚNIUS VÉGI REKKENŐ HŐSÉGBEN ISMÉT HÁLÓT RAGADTUNK, HOGY NYOMON KÖVESSÜK A JELENTŐSEBB HALFAJOK NÖVEKEDÉSÉT ÉS VÉGRE A KESZEGFÉLÉK IVADÉKAIT IS SZEMÜGYRE VEHESSÜK.

A minta jelentős részét ezúttal is a bodorka adta, aminek nagyobbik hányadát ráadásul az idei szaporulat tette ki. Az faj ivadékai átlagosan 28,2 mm hosszúak, ami megközelíti a tízéves átlagot. A vörösszárnyú keszeg ivadéka is előkerült, 20,7 mm-es hosszuk majdnem 5 mm-rel marad el a mérések kezdete óta összegyűjtött adatok átlagától. Összesen 4 ragadozó halfaj ivadékát sikerült megvizsgálni. A csukák átlagosan 114,4 mm-esek, ez 20 mm-rel kevesebb, a balin 38 mm-es, azaz 2-vel kevesebb, mint az évtizedes átlag. A süllő fejlődése viszont a júniusi mérés szerint jobbnak bizonyult a korábbi mérésekhez képest, mert 51 mm-es hossza 4-gyel haladja meg a sokéves átlagot. A sügér esetében szokatlan eredményt kaptunk. Rendszeres olvasóink talán emlékeznek rá, hogy az előző hónapban 22,6 mm-es átlagot mértünk, júniusban azonban a méréseink szerint a sügér ivadéka a Tiszafüredi-Holt-Tisza térségében 11,6 mm volt. A jelenség magyarázata az lehet, hogy a sügér ívását valami, például egy hirtelen lehűlés megszakította, majd a melegedés folytatódásával ismét beindult. A második ívásból származó utódok tagjait találhattuk meg a vizsgálat során.

02
03
04
05
06
07
02 03 04 05 06 07

A szivárványos öklének számos egyedét is megfogtunk, ezenkívül a folyami és tarkagéb, valamint a kaukázusi törpegéb ivadékainak sokasága is gazdagította a mintát. A gébek utódai minden bizonnyal hozzájárultak a süllőivadék tempós növekedéséhez, hiszen a süllők egy hónap alatt csaknem megduplázták a hosszukat. Sajnos a dévér- és karikakeszeg ivadékát ezúttal sem sikerült kimutatnunk.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek