Sivatagban nem lehet horgászni – kiszáradás szélén a bogyiszlói Duna holtág

Bogyiszlónál a Duna holtág mintegy 50 hektáros vízfelületének körülbelül a fele eltűnt mostanra – tudósít a Tolnatáj Televízió. A meder jó része szikes, sivatagos tájhoz hasonlít, az erős napsütéstől és a szárazságtól kemény rögökké állt össze a talaj. A helyiek visszaemlékezése alapján körülbelül 20 éve volt hasonló kiszáradás, bár az utóbbi időben, különösen 2018 óta, a vízmennyiség folyamatosan csökken.

Tóth István, Bogyiszló polgármestere szerint a megoldásra az önkormányzatnak nincs elegendő pénze, ahhoz állami segítség kellene.Vízpótlásra lenne szükség, bár tény, hogy az arra szolgáló főcsatorna medrének kotrása is időszerű. Ez szintén hatalmas költséget, akár milliárdos tételt is jelentene, ami szintén nem megoldható a község pénzügyi keretéből. „Már a helyi horgászegyesület is kérte, hogy csökkentsük, vagy engedjük el a bérleti díjat, hiszen a sivatagos területen nem lehet horgászni” – fűzte hozzá a polgármester. A problémát jelezték a vízügyi hatóságnak is, amely most fejezett be egy tanulmányt, arra vonatkozóan, mit lehetne tenni a tolnai holtágnál. A tudósítás szerint legalább 47 milliárd forint kellene a holtág regenerációjához, a vízügyi szakemberek most ehhez keresnek forrást.

A bogyiszlóiak évszázadok óta kötődnek a holtághoz, ami címerüknek, történelmüknek, hagyományaiknak fontos része. Nyáron rendszeresen horgásztak, fürödtek a vízben, most mindez lehetetlenné vált.

A kiemelt kép illusztráció (forrása: Unsplash)
Forrás: hang.hu

Megosztás
Kategória: Hírek