Itt az újabb terv a Velencei-tó megmentésére

Az előterjesztést a Belügyminisztérium készíti.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a napokban közölte, hogy egyeztetett a Velencei-tó vízpótlásáról a tókörnyéki vezetőkkel, és előterjesztés készül a szükséges fejlesztésekről, amely hamarosan a kormány elé kerülhet.

A politikus a Feol.hu-nak elmondta, hogy most még előkészítései fázisban van a tervezet, de reméli, hogy minél előbb megtárgyalja a kormány.

Az előterjesztést a Belügyminisztérium készíti. A megbeszéléseken visszaellenőrizték azokat a számokat, amelyeket az előterjesztés tartalmaz.

„A legnagyobb problémát az okozza, s ezzel talán nem árulok el titkot, hogy nincs szabad ivóvíz-mennyiség. Nem véletlen, hogy több helyen már korlátozni kellett, Székesfehérváron például éppen hogy határon van. Azt mondja a szolgáltató – mind a DRV, mind pedig a Fejérvíz –, hogy az előző év hasonló időszakához képest 20 százalékkal növekedett a fogyasztás. Vannak települések, melyekre agglomerációs jellegük miatt a kiköltözés jellemző, ami azt jelenti, hogy a napi fogyasztási mennyiség is megsokszorozódott” – fejtette ki.

Tessely Zoltán hozzátette, a szolgáltató napi 2 ezer köbméter alatti mennyiségben gondolkodik, de ez szerinte nem elég, mivel a párolgás is sokszorosa szokott ennek lenni.

A felszíni vízelvezetés rendezéséről a képviselő elmondta: a velencei-tavi partfal rekonstrukciós projektjnek eredetileg része volt a felszíni csapadékvíz elvezetés rendezése a tókörnyéki települési szinteken. A rekonstrukció 14 milliárd forint volt, ám ez a hozzácsatolt feladat még sokszorosa lett volna. Akkor úgy döntöttek, először történjen meg a tó rekonstrukciója, utána lehet a többivel foglalkozni.

Beszélt arról is, hogy két tározó, amely a Velencei-tó vízutánpótlását hivatott szabályozni, 7,9 millió köbméter vizet tudott valamikor befogadni, most viszont csak 2,9-et, mert feltöltődött iszappal.

Kiemelt kép: Faludi Imre
Forrás: infostart.hu

Megosztás
Kategória: Hírek