Sajtótájékoztatón mutatkozott be a “Balatoni hal”

Bemutatkozik a „Balatoni hal”, mint magas minőségű, eredetmegjelöléssel védett termék.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Halker Kft. együttműködési megállapodásának köszönhetően mostantól az éttermek és vendéglátóipari egységek kínálatában is megjelenhet a „Balatoni hal”, mint eredetmegjelöléssel védett, uniós oltalom alatt álló termék. A „Balatoni hal” nevet a Balaton főmedréből és a meghatározott, egykori kiöntésterületen üzemelő tógazdaságokban termelt balatoni sudár ponty, a varászlói tükrös ponty, a fogassüllő és az ezekből előállított termékek viselhetik. A fogyasztói kör kibővítése, a lakossági igények kielégítése a következő hónapok feladata.


2013 decemberében megszűnt a nyíltvízi kereskedelmi célú halászati tevékenység a Balatonnál. Ebből kifolyólag az elmúlt nyolc évben csak horgászzsákmányból juthattak balatoni halhoz a halat kedvelők. A boltok és éttermek kizárólag az ökológiai célú szelektív halászat (Sió-zsilip) és a bemutatási célú halászat eredményeként találkozhattak természetes környezetben felnőtt egyedekkel.

A „Balatoni hal” 2018-ban először nemzeti oltalom alá került, majd 2021. júniusában megkapta az uniós oltalmat, mint eredetmegjelöléssel védett, földrajzi árujelzéssel ellátott termék.

A „Balatoni hal” kizárólag a Balatonban vagy a Balaton vízgyűjtő területén élő, ott szaporított és nevelt ponty vagy a fogassüllő halfajok egyedei, melyek élve vagy feldolgozva (frissen, hűtve, fagyasztva, jellemzően darabáruként, ritkábban filé formájában) kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az érintett halgazdálkodási vízterület nagysága: 69440 ha.

„Balatoni hal” eredete minden esetben megállapítható. A feldolgozás (hűtés vagy fagyasztás) során dokumentációt vezetnek, amely alapján a meghatározott napon és időben csomagolt termékek eredete bizonyítható.

Előállítás folyamata (termelés, feldolgozás):

A tógazdasági haltermelés során a halakat szaporítják és a különböző korosztályokat extenzív művelésű tógazdaságokban nevelik.

Az angolnacsapdás és a tógazdasági termelés során kifogott halak élve kerülnek eladásra, vagy azokat feldolgozásra szállítják el. A feldolgozás során a hűtött vagy fagyasztott „Balatoni hal” megnevezésű termékeket értékesítésre előkészítik (csomagolják). 

A szállítás élő állapotban vagy hűtött helyen történik. A feldolgozást megelőzően a hal 0 °C és +4 °C között legfeljebb 48 órán keresztül tárolható. Haltermelési létesítmény víziállat-egészségőri igazolással és állattartói nyilatkozattal a halat élve értékesítheti a kiskereskedelem részére, amelybe beletartoznak a vendéglátó vállalkozások is, továbbá a hal élelmiszer-előállító vállalkozás részére is értékesíthető.

A “Balatoni hal” kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen és hírnéven alapul. A „Balatoni hal” termék előállítási helye elsősorban a Balaton déli és délnyugati vízgyűjtője. A mai halastavak azokon a területeken találhatók, melyek a lecsapolások előtti Balaton öblözetei voltak, tehát ezeket a halastavakat az egykori tómederben alakították ki, ennek megfelelően altalajuk hasonlatos a Balatonéhoz.

Balatoni hal” előállításának területe:

„Balatoni hal” elérhetőségi pontjai:

A „Balatoni hal” termékekkel ezentúl nem csupán a vendéglátóegységeket szolgáljuk ki, de otthoni felhasználásra is van lehetősége a fogyasztóknak. Balaton szerte mintaboltokban érhető el a választék:

  • Siófok, Horgony utca 1.
  • Balatonboglár, Klapla utca 14. Halker Kft.
  • Veszprém, Mérleg utca 20. Halker Kft.
  • Keszthely, Csapás út 1. Spilák Kft.

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek