Tájékoztatás a Hortobágy-Berettyó-főcsatorna vízszintjének emeléséről

A kialakult extrém meleg időjárás és csapadékhiány, a vízkészletek drasztikus csökkenését idézte elő. A Körösök vízkészletét jelenleg – a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren keresztül – Tisza vízből pótolják, mivel a vízgyűjtőről sem érkezik jelentős vízmennyiség.

A Hortobágy-Berettyó-főcsatorna mentén érintett három vízügyi igazgatóság (KÖTIVIZIG, TIVIZIG, KÖVIZIG) szakembereinek egyeztetése során felmerült a vízfolyás vízkészletének növelése. A három igazgatóság területén az összes vízhiány kezelő körzetben III. fokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben.

A növekvő vízigények miatt szükséges a Hortobágy-Berettyó vízkészletének nagyobb volumenű növelése, mely az Árvízkapunál és az Ágotai vészelzáró műnél, az ideiglenes elzárás betétgerendáinak behelyezésével történik.

A medertározás ilyen jellegű növelésére még nem került sor, így a beavatkozás részben kísérleti jellegű. A vízszint emelése folyamatos őri figyelőszolgálat mellet történik, előreláthatóan a Hortobágy-Berettyó-főcsatorna mintegy 50 cm-es vízszint-emelkedését eredményezi, így várhatóan több millió m3 többlet vízmennyiség tározható be. Az elzárás után az árvízkapui hármas-zsilippel válik szabályozhatóvá a Hármas-Körösbe történő vízbevezetés.

Forrás: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Megosztás
Kategória: Hírek