Az Ipolyon is megdőlt a negatív rekord

A Tisza után a Duna és mellékfolyói is apadnak, az Ipolyon megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja.

Ezúttal egy 1993. augusztus 14-ei rekord dőlt meg Nógrádszakálnál, ahol az eddigi legalacsonyabb vízállás (24 cm)

4 centivel lett kevesebb.

Július 16-án éjjel 20 centire csökkent a vízszint. A valaha mért legmagasabb vízállás ezzel szemben 393 cm (2010.06.04.).

Aki vízitúrára indulna az Ipolyra, készüljön arra is, hogy néhol a hajót/csónakot át kell emelni a homokzátonyokon. Többfelé a fősodrásban is csak bokáig, térdig ér a víz.

Változás a következő napokban sem várható, a Hydroinfo előrejelzése szerint rekordközelben marad a vízszint a következő héten is:

„Itt élek sok éve, a víz szintje egyre alacsonyabb, ahol nyakig kellene érnie, ott bokáig ér. Megfigyelhető a tendencia. Az idei év pedig katasztrofális. Eltűntek a tocsogók, silány a kaszáló…algásodik, sásosodik a folyó…”írta azAkik szeretik a Börzsönyt.facebook oldalának Hárosi Rita helyi lakos.

Mit jelent a vízmérce 0 pontja?

 A vízmérce „0” pontjának magasságát lehetőleg úgy állapítják meg, hogy az addig tapasztalt legkisebb vízállásnál alacsonyabb szintre kerüljön. A jól elhelyezett vízmércén a legkisebb és legnagyobb vízállást is pozitív számmal fejezhetjük ki. Előfordul azonban, hogy a vízmérce elhelyezése után változik a meder és a legkisebb vízállás alacsonyabb lesz a mérce „0” pontjánál. Ekkor negatív számmal fejezzük ki a vízállást. (Forrás: Tudasbazis.sulinet.hu)

Szerző: Bayer-Szabó Bea (meteorológus)
Kiemelt kép: Facebook/Gróf Gyula (Ipolyvece, június 24.)
Forrás & fotók: Időkép.hu

Megosztás
Kategória: Hírek