Kiszáradt egy patak Borsodban, 45 kilónyi halat mentettek ki

A Magyarországot sújtó aszály miatt kiszáradt a Bársonyos-patak, de a halakat sikerült kimenteni – közölte az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület.

Azt írták, hogy a Bársonyos – amely a Hernád-folyóból ered – július elején teljesen kiszáradt, miután elapadt a vízutánpótlása. „Halőreink 2022. július 5. és 6. napján halmentést végeztek a Bársonyos-patak kiszáradt medrében.

A visszamaradt gödrökből mintegy 40-45 kg halat sikerült összegyűjteni és elszállítani a Hernád-folyóba. A felmelegedett, iszapos gödrökben nagyrészt védett halak egyedeit találtuk

– írta az egyesület. 

Bejegyzésünkben azt is leírták, hogy milyen fajtájú halakat találtak a folyóban. Az állatok 80 százaléka szivárványos ökle volt, amely Magyarországon védett fajnak minősül. További 10-10 százalékukat pedig csíkfajok és küllőfajok, valamint egyéb őshonos halfajok tették ki, ezek közt csukák, bodorkák, szélhajtó küszök és vörösszárnyú keszegek voltak. 

„A mentés során 300-400 db kecskebéka különböző életciklusú egyede is begyűjtésre került. A halakat sikeresen visszahelyeztük a Hernád-folyóba” – írta közleményében az egyesület, amely képeket is mellékelt a halmentésről.

02
03
04
05
02 03 04 05

Fotók: Észak-Magyarországi Horgász Egyesület facebook
Szerző: Bereznay István
Forrás: index.hu

Megosztás
Kategória: Hírek