Szennyezett a Velencei-tó egyik strandja, betiltották a fürdést a kiszáradt tó ottani részén

Fürdési tilalmat rendelt el a határértéket meghaladó szennyeződés miatt a Fejér Megyei Kormányhivatal a Velencei-tónál, Gárdonyban, a Pisztráng úti strandon – közölte a kormányhivatal szombat délelőtt az MTI-vel.


A közleményben azt írták, hogy a kormányhivatal rendszeres hatósági ellenőrzése során, határértéket meghaladó szennyeződést mért a strandon, ezért a fürdőzők egészségének megóvásáért – a jogszabályi előírásokat betartva – fürdőzési tilalmat rendelt el.

Közölték azt is, folyamatosan vizsgálják a strand vizének minőségét, és amint az az előírásoknak megfelelő lesz, a hatóság a tilalmat haladéktalanul feloldja. A Velencei-tó további strandjain a víz minősége megfelelő, fürdőzésre alkalmas.

A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. Az alacsony vízszint miatt a tó természetes oxigénszintje is alacsony lenne, ezért folyamatosan friss oxigént juttatnak a vízbe. 

Azóta még tovább süllyedt a tó vízszintje: az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja szerint az agárdi vízmércénél már csak 59 centiméteres a vízmélység.

Szerző: Szabó Dániel
Kiemelt kép: Napi.hu / Németh Dániel
Forrás: Napi.hu

Megosztás
Kategória: Hírek