Tájékoztató a Tisza-tó vízszintjének változásáról

A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a Tisza folyón a legkisebb vízszint (LKV) körüli, vagy azt meghaladó vízállástartomány tartós kialakulása várható, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már 60 cm-t csökkent a mai napig, az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest (Kisköre-felső vízmércén mért 740 cm). A Tisza folyó vízgyűjtő területére augusztus 1. óta nem hullott számottevő csapadék, ennek következtében a Kisköre feletti folyószakasz ismét apad. A Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve jelenleg 680 cm, mely a vízjárás hatására várhatóan az eddigi egy hetes stagnálás után újra apadni fog.

Az 1995. évi LVII. (vízgazdálkodásról szóló) törvény rendelkezik a vízhasználatok kielégítésének sorrendjéről. A törvény értelmében a vízkészlet-gazdálkodás szabályai szerint a „létfenntartási ivó- és közegészségügyi katasztrófa-elhárítás célú” vízhasználat igényét kell elsősorban kielégíteni.
A Kiskörei Vízlépcső üzemeltetése során fokozottan ügyelni kell a vízkészletekkel történő gazdálkodásra.
A csapadékhiány miatt a Tisza-tó vízszintje a következő napokban várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +680 – +677 cm-es tartományba fog előállni.
Ez az intézkedés összhangban van a Kiskörei Vízlépcső és a Tisza-tó vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott üzemrendjével.
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság felhívja a Tisza-tavon hajózók figyelmét, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, a vízi eszközök merülését figyelembe véve.
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak, stb.) üzemeltetésénél és kikötésénél, a bekövetkezett vízszintváltozásra fokozottan számítsanak, a szükséges intézkedéseket (például a nagyobb merülésű hajók biztonságos elhelyezése) tegyék meg.

Kiemelt kép forrása: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
Szerző: Fejes Lőrinc szakaszmérnök
Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Megosztás
Kategória: Hírek