Elpusztult a Szajnában rekedt beluga

A francia mentőcsoport kiemelte az állatot, de a tengerig már nem jutottak el vele.


Kiemelés után elpusztult a beluga, mely körülbelül 70 kilométerre Franciaország fővárosától úszkált a Szajnában. A fehér delfin a sarkvidéki, sós, hideg tengervízben honos, így a folyóba keveredése veszélyt jelentett számára, ráadásul táplálkozni sem volt hajlandó.

A mentőakciót a Sea Shepherd France környezetvédelmi csoport végezte: az állatot egy függőágyhoz hasonlító szerkeszettel emelték ki a vízből, majd tucatnyi állatorvos sietett a segítségére, mielőtt egy hűtött kamionba került. Tervek szerint a 800 kilós emlőst a tengerbe engedték volna vissza, de minden erőfeszítésük ellenére a beluga elpusztult – írta a BBC.

© AFP / POOL / BENOIT TESSIER

„Ez egy hosszú, technikai jellegű mentési művelet volt, amely sok szakértelmet igényelt”  ̶  mondta Isabelle Dorliat-Pouzet, az Eure prefektúra főtitkára.

A belugát egy hete vették észre a folyóban, a mentőalakulatok azóta fagyasztott heringgel és élő pisztránggal próbálták etetni, de nem jártak sikerrel.

A szakértők egyelőre értetlenül állnak az előtt, miért hagyta el az állat természetes élőhelyét, hiszen a legközelebbi belugapopuláció Norvégiától északra található, 3000 km-re a Szajnától. Ugyan az állatok ősszel, a jég kialakulásakor időnként délre merészkednek táplálkozás céljából, arra, hogy ilyen messze kóboroljanak, ritkán van precedens.

Szerző: hvg.hu
Forrás: hvg.hu

Megosztás
Kategória: Hírek