Fertő tó: vízpótlás a Mosoni-Dunából?

A Fertő tó vízszintéjének emelésére több fórumon is szóba került lehetséges megoldásként, hogy a Mosoni-Dunából pótolják a hiányzó mennyiséget. Az Éduvízig szakembere szerint ez az elképzelés a tervezés alatt álló csatornából további vízgazdálkodási, vízminőségi, ökológiai és más vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé.


A közelmúltban Szijjártó Péter külügyminiszter és Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök találkozójának egyik témája volt a Fertő tó ügye. A miniszter hangsúlyozta, hogy közös cél és felelősség a tó környékének fejlesztése, s a fennálló környezeti kihívások kezelése is csak együtt lehetséges. Ugyanakkor elmondta azt is, jelenleg a szakemberektől várják, hogy egy meggyőző, jól megalapozott és biztos lábakon álló előterjesztést készítsenek, ami alapján döntést hozhat a politika. A lehetséges megoldások egyike az az elgondolás, hogy a Fertő tó vizét a Mosoni-Dunából lehetne pótolni. 

Öntöznének a vízből

A témában a kisalfold.hu megkereste az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot (Éduvízig), ahol Sütheő László műszaki igazgatóhelyettes válaszolt a lap kérdéseire. 

Megtudták, hogy a Jánossomorja-projekt a Hanság nyugati medencéjében, az Észak-Hanságban, Mosonmagyaróvár, Újrónafő és Jánossomorja települések külterületén tervezett, a Mosoni-Duna szabad vízkészletéből, a jelenleg nem öntözhető mezőgazdasági területek öntözésfejlesztési lehetőségének megteremtését teszi lehetővé, a magyar oldalon 1200 hektár területen. 

A terv alapján új csatornát építenek a Lébény-Hanyi öntöző főcsatorna meghosszabbításaként, mely a Tarcsai-határcsatornába fog csatlakozni. A betáplált felszíni vízből az érintett terület talajvízszintje is megemelkedik, amely kedvezően hat a teljes térség vízháztartására. A megvalósulás esetén külön megállapodás alapján lehetőség nyílik a szomszédos osztrák határ menti területek, a Fertő-zug vízpótlására is. 

A beruházás vízjogi létesítési és környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, azonban kormányzati döntés eredményeképp jelenleg felfüggesztett státuszú. A pénzügyi források rendelkezésre állása esetén a kiviteli tervek elkészítése, majd a kivitelezés következhet.

A Fertó-tó vízállásának alakulása Fertőrákosnál. Forrás: vizugy.hu

A Fertő-zug vízpótlását támogatják a magyar szakemberek

– Ennek a beruházásnak nem része a Fertő tó vízpótlásának biztosítása, ezzel egy osztrák oldali tervezési koncepció foglalkozik. Ez a tervezet, új csatorna adta lehetőségre támaszkodik, de a javaslat műszakilag sem kellően előkészített. A Mosoni-Duna vizével történő vízpótlás a mennyiségi kérdéseken túl vízminőségi és ökológiai problémákat is felvet a Fertő tó zárt medencéjének különleges ökoszisztémája és vizének speciális minősége, a nagyon magas oldott ásványi só tartalommal rendelkező sztyepptó miatt – mondta el az igazgatóhelyettes. 

A vízpótlás lehetőségeinek vizsgálatára tavaly osztrák akciócsoport alakult, amelybe a magyar fél egy vízügyi és egy természetvédelmi szakértőt is delegált. 

– A magyar álláspont jelenleg az, hogy a Fertő-zug vízpótlása a térség nagy léptékű vízgazdálkodási helyzetére kedvezően hatna, ezért támogatható, azonban a Fertő tó vízpótlása további vízgazdálkodási, vízminőségi, ökológiai és esetleg más egyéb szempontú vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé – hangsúlyozta Sütheő László.

Szerző: Tama István
Kiemelt kép forrása: Fertő tó Barátai Egyesület / Facebook
Forrás: kisalfold.hu

Megosztás
Kategória: Hírek