A rendkívül alacsony vízszint hatása a Tisza-tóra

Publikálta

A most tapasztalt nyári alacsony vízszint egyedülálló a Tisza-tó történetében, rendkívül nagy hatással van a halak életére. Ezért a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei folyamatosan figyelik a tározóban zajló változásokat, rendszeresen mérik a Tisza-tó egyes víztereinek oldottoxigén-tartalmát.

Habár a vízszint mára rendkívül alacsony lett, az oxigénviszonyok romlottak, de még nem érték el a kritikus szintet. Egyelőre halpusztulást nem tapasztaltak. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a halak mobilisak, és a kedvezőtlen feltételek elől képesek elmenekülni a mélyebb vízterekbe, de nagy szerepe van ebben a nyár elején elvégzett sulyomkaszálásnak is.

A táplálékban gazdag sekélyebb vizek szintje olyan mértékig csökkent, hogy az már életveszélyes a halak számára, ezért a haltelepítések áthelyeződtek a mélyebb mederrészekre, sőt már szinte kizárólag a jelenleg biztonságos Tisza-mederre korlátozódnak. A sekély, madarak számára gázolhatóvá vált területeken fokozottan jelentkezik a madárkár, ami vélhetően már most komoly veszteséget jelent az idei ivadékállományban. A további apadás miatt fokozottan számolni kell azzal, hogy egyes területrészek kizáródhatnak, ami nem csak a megközelítést nehezíti, de ott, a kint rekedt halak életfeltételei is rohamosan romlani kezdenek. Ezekre fokozottan figyelni kell.

Rövidtávú megoldást a csapadék jelenthetne, eddig azonban a térséget elkerülte a jelentősebb eső. Már az is nagy segítség lenne, ha a Tisza vízgyűjtőjére hullana nagyobb mennyiség, amiből a Tisza-tó is részesülhetne. Egyelőre azonban mindkettőre várni kell.

Forrás & fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek