Tizennyolc településen és hét budapesti kerületben gyérítik a szúnyogokat

A héten Budapesten a harmadik, negyedik, tizenegyedik, tizennegyedik, huszonegyedik, huszonkettedik és huszonharmadik kerületben, tizenhét Békés megyei településen és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Mezőtúron végeznek a szakemberek szúnyoggyérítést célzó munkálatokat. Amennyiben az időjárás engedi, összesen több mint 13 ezer hektáron dolgoznak majd, a késő esti és éjszakai órákban lehet majd a gyérítést végző kisteherautókkal találkozni.

Az elmúlt napok esőzései nyomán több helyen újra megjelenhetnek a csípőszúnyogok. Azt, hogy szükség lesz-e még szeptemberben további szúnyoggyérítésre, a következő időszak időjárása határozza meg. A katasztrófavédelem által felkért rovartani szakértők folyamatosan nyomon követik a szúnyogok szaporodását, javaslatuk alapján kerülhet sor további kezelésekre.

Az aszály miatt idén a korábbi évekhez képest kevesebb szúnyoggyérítésre volt szükség. A kifejlett szúnyogok elleni földi kémiai kezelésekkel, valamint a lárvák számát csökkentő légi és földi biológiai technológiák alkalmazásával mindenhol eredményesen lehetett csökkenteni a szúnyogártalmat.

Kiemelt kép: Szőke Péter BM OKF
Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Megosztás
Kategória: Hírek