Tovább nőtt a Tisza-tó vízszintje

A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a Tisza-folyón legkisebb vízszint (LKV) körüli vízállástartomány kialakulása várható, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely 68 centiméteres csökkenést jelent a mai napig, az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest (Kisköre-felső vízmércén mért 740 cm). A Tisza folyó vízgyűjtő területére augusztus 20. óta hullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek stabilizálódnak vagy kis mértékben emelkednek. A Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve tovább emelkedett, jelenleg 672 cm, mely 18 centiméterrel magasabb, mint az aszályos időszak legalacsonyabb felvízszintje (08.21., 654 cm), de a turisztikai célú hajózási vízszint (+680 cm) alatti 8 centiméterrel. A többlet vízhozam hatására folytatódott a Tisza-tóba betározott vízmennyiség növelése, mely közel 13 millió köbméterrel nőtt a mai napig.

Az 1995. évi LVII. (vízgazdálkodásról szóló) törvény rendelkezik a vízhasználatok kielégítésének sorrendjéről. A törvény értelmében a vízkészlet-gazdálkodás szabályai szerint a „létfenntartási ivó- és közegészségügyi katasztrófa-elhárítás célú” vízhasználat igényét kell elsősorban kielégíteni.
A Kiskörei Vízlépcső üzemeltetése során fokozottan ügyelni kell a vízkészletekkel történő gazdálkodásra.
A fent leírtak miatt a Tisza-tó vízszintje a következő napon várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +672 – +675 cm-es vízszinttartományba fog előállni, tehát kis mértékben továbbra is emelkedik.
Ez az intézkedés összhangban van a Kiskörei Vízlépcső és a Tisza-tó vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott üzemrendjével.
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság felhívja a Tisza-tavon hajózók figyelmét, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, a vízi eszközök merülését figyelembe véve.
Felhívják továbbá a figyelmet, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak, stb.) üzemeltetésénél és kikötésénél, a bekövetkezett vízszintváltozásra fokozottan számítani kell, a szükséges intézkedések (például a nagyobb merülésű hajók biztonságos elhelyezése) megtétele mellett.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
Szerző: Fejes Lőrinc szakaszmérnök
Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Megosztás
Kategória: Hírek