Tovább csökkent a Balaton vízszintje

A helyzet még nem éri el a történelmi vízállást.

Meghökkentő felvételeken örökítette meg a sononline.hu munkatársa a Balaton drámaian alacsony vízállását. A helyzet még nem éri el a történelmi vízállást, de vészesen lecsökkent a víz mennyisége a tóban.

Eső ellenére is csökkent a Balaton vízszintje
Fotó: Németh Levente/sononline.hu

A lap a vizugy.hu adataira hivatkozva azt írja, jelenleg 69 centiméter a Balaton vízállása, a siófoki vízmércénél hétfőn 72 centimétert mértek, ami még az augusztus végi 78 centiméterhez képest is jelentős csökkenés.

A jelenség azért is érdekes, mert az elmúlt egy hónapban megközelítőleg 100 mm eső esett a Balaton térségében, de ennek dacára is kilátszanak homokszigetek a part közelében a vízből Balatonlellén és Bogláron.

Van, ahol úgy visszahúzódott a víz, hogy az iszapban áll a vitorlás és a lejárótól csak a cuppogó iszapon keresztül sétálva lehetne eljutni a vízig, ha fürdésre alkalmas lenne a Balaton hőmérséklete.

A cikk emlékeztetett rá, hogy a nyáron arra is volt példa az alacsony vízállás miatt, hogy egy vízbe tervezett koncertet a déliről az északi partra tették át, ugyanis a víziszínpad nem lett volna biztonságos ilyen kevés vízben.

A tó vízszintje drámaian alakul a szakemberek szerint, de várhatóan a következő hetekben az évszaknak megfelelően számíthatunk utánpótlásra csapadék formájában.

Forrás: magyarhirlap.hu

Megosztás
Kategória: Hírek