Hiába a sok eső, még mindig csökken a Balaton vízszintje – itt a magyarázat

Az elmúlt hetek esői után is alacsony a Balaton és a Velencei-tó vízszintje. Az okokról és a vízállások várható alakulásáról Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt az InfoRádióban.

Bár a nyárhoz képest az elmúlt napokban már sok csapadék esett, még mindig nagyon várjuk a további esőt – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A mostani csapadék arra elég, hogy a vízgyűjtő területen emelje a talajvíz szintjét, egyelőre még nem kezdődött meg a „lefolyás” a tavakba, így a Balatonba vagy a Velencei-tóba. Ezzel is magyarázható, hogy a vízszintjük az elmúlt két hétben nemhogy emelkedett volna, hanem eleinte még csökkent is és csak az utóbbi napokban stagnál.

Augusztus 25-én 75 centi a volt a vízállás Siófoknál, hétfő reggel, szeptember 26-án, pedig 68 centi.

Ha további esők jönnek, akkor emelkedhet csak a Balaton vízszintje.

A szóvivő tájékoztatása szerint szeptember első 15 napjában a Balaton vízgyűjtőjére 21 milliméter csapadék érkezett, „ez még mindig csak egy nagyon kis része az átlagnak. A Velencei tónál 34 milliméter hullott, de ez sem elég a vízszint növekedéséhez”.

Kizárt, hogy bármelyik nagy tó vizéből leengednének, arról van csupán szó, hogy a csapadékot még a talaj szívja be, és ezért az nem jut el a tóba. Arról már nem is beszélve, hogy a párolgás is jelentős még.

A Balatonnál nem szélsőségesen alacsony a vízállás, a 70 centi szinte normálisnak mondható. Az elmúlt száz évben több tucatszor volt ilyenre példa.

A Tiszánál 2-3 méteres vízszintemelkedés indult el, de ez még nem árhullám, mert a víz a rendes mederben folyik. A Duna is kap már csapadék-utánpótlást, bár alacsony a vízállása, de már másfél méterrel magasabb, mint augusztus végén.

A Dunánál további eső várható, amely szűk egy hét után éri el majd Magyarországot, de ahogy a szóvivő fogalmazott: a meteorológusok csak a lehullott csapadéknak hisznek, annak ellenére, hogy szeptember végén sok esőre számítanak a két nagy folyónk vízgyűjtő területén.

Kiemelt kép: Varga György
Forrás: infostart.hu

Megosztás
Kategória: Hírek