Több száz tonna szemetet gyűjtöttek be a Tiszánál

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén a Diageo és a PET Kupa közös Call-Action programjában – közölték az MTI-vel a szervezők hétfőn. Kárpátalján a hulladékszállítás bonyolultsága vagy annak teljes hiánya miatt körülbelül 3 millió tonna kezeletlen hulladék halmozódott fel, a régió kitettsége és terhelése a háborús helyzet miatt tovább nőtt.

A szemét jelentősen szennyezi a mellékfolyókat és a Tiszát, amelynek folyásiránya Magyarországra hozza a hulladékot, hazánkban is súlyos természeti károkat okozva.

A Call-Action egy kétéves együttműködésben támogatja a hulladékgyűjtési és feldolgozási képesség növelését, illetve a Tisza tisztítását. A kezdeményezés első lépése a gyűjtési kapacitás növelése volt, hiszen Ukrajnából és Romániából évente csaknem 10 ezer tonna szemét érkezik a folyón Magyarországra.

Mike_Pellinni / Getty Images

Ábrahám Gergely, a Diageo kelet-európai vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója szerint a Call-Action első hét hónapjában összegyűjtött és feldolgozott 280 tonna hulladékkal a kétéves program 690 tonnás vállalásának 40 százalékát teljesítették. A feldolgozási kapacitás támogatása is nagy szerepet kapott az első hónapokban, az új villástargoncáknak köszönhetően már több mint száz tonna hulladékot dolgoztak fel.

Bitter Zsuzsanna, a program koordinátora hozzátette: összesen több mint 21 települést, 29 iskolát és több mint 60 ezer lakost és diákot vontak be a PET Kupa által kezdeményezett programba, emellett két hulladékfogó hálót is kiépítettek a Latorca folyón, amely tíz tonna szemét begyűjtését tudja segíteni. Április végén a Call-Action kezdeményezői Dinnyéshát közelében közösen takarítottak ki egy erősen szennyezett ártéri területet, ahol százzsáknyi, nagyjából 600 kilogrammnyi hulladék gyűlt össze.

A kiemelt kép illusztráció
Forrás: 24.hu

Megosztás
Kategória: Hírek