Kora őszi ivadékvizsgálat a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai kora ősszel ivadékvizsgálatot végeztek. A mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


Míg augusztusban közel egy méterrel alacsonyabb vízállás mellett fogtuk az ivadékokat, a szokatlanul csapadékos szeptembernek köszönhetően a legutóbbi halászatot már az időszaknak megfelelő vízszint mellett végezhettük.

A hirtelen időjárás-változás őszi körülményeket teremtett a vízen, ami megmutatkozott a fogásban is, az ivadékok jelentős része már elhagyta a parti régiót.

Legnagyobb számban a kis méretű pontyfélék kerültek hálóba. A karikakeszeg (31 mm), a vörösszárnyú keszeg (30 mm) és a bodorka (39 mm) ivadékainak átlagos mérete egyaránt elmarad a tízéves átlagtól, míg a dévér ivadékának átlagos mérete (44 mm) azzal egyezést mutat.

Ragadozóink közül – bár kis mintaelem számmal –, de a süllő (118 mm) és a balin (64 mm) ivadékait sikerült megfogni, melyek a mért adatok alapján az évtizedes átlagnak megfelelő ütemben növekedtek.

Érdekesség, hogy a teljesen állóvízi környezetből két igazán folyóvízi faj három egyede: két fiatal jászkeszeg és egy paduc is előkerült a mintavétel során.”

02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
02 03 04 05 06 07 08 09 10 11

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)

Megosztás
Kategória: Hírek