Az avarban rejtegették a méreten aluli csukákat a visszaeső orvhorgászok

Visszaeső orvhorgászok elfogásáról adott hírt a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége.

A Hajdú – Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége területéhez, vizeihez, szorosan kapcsolódik a Hajdúszoboszló és Nádudvar között elterülő Ős – Kösely.

A 2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről kimondja, hogy
„Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie és természetes megújulását elősegítenie kell!„

Az Ős-Köselyen a horgászat megengedett a horgászati szabályok és a vízre vonatkozó előírások betartásával. Az Ős-Köselyen halgazdálkodás nincs, ezért mint a horgászvizsgán megtanultuk, az ilyen vizekről őshonos halfajok nem elvihetőek! Ezeket a szabályokat (sem) tartotta be az a trió, akikre 2022. november 11-én, az esti órákban a Hajdú – Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége halőrei lettek figyelmesek. A megengedettnél több bottal, ketten már többszörös horgászattól való eltiltással a hátuk mögött horgásztak. A horgászhelyek ellenőrzése során, a halőrök 5 db méreten aluli csukát találtak elrejtve az avarban.

Az orvhorgászok nem tudták magukat igazolni, ezért rendőri intézkedésre volt szükség. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság mindig segítőkész az ilyen esetekben. Rövid egyeztetést követően az a megoldás született, hogy a másik halőri egység viszi ki a járőrkollégát a nehéz terepre. A rendőrön és halőrökön kívül, ezzel az autóval Joker szolgálati kutya is a helyszínre érkezett, aki már egy ideje rendszeresen segíti a halőri munkát. A terület átvizsgálását elvégezte, felfedve a trió útvonalát a parton, a még esetlegesen elrejtett halakat keresve a sötétben. A három férfival szemben eljárást kezdeményeztek a halőrök, valamint az engedéllyel rendelkező személytől az Állami Horgászjegyét a helyszínen bevonták.

Forrás & fotó: Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége

Megosztás
Kategória: Hírek