Horgászjegy áremelés, törpeharcsa, kárókatona és horgászrendi tervek – ez történt a Balatoni Horgász Konferencián

Az általános, 25-30%-os emelés helyett életkor és halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy áremelést jelentett be november 18-án pénteken, a Rádpusztán megtartott VIII. Balatoni Horgász Konferencián a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A szakmai előadások szünetében két fő vehette át a Balatoni Horgászatért életműdíjat.


A Balatoni Horgász Konferenciára a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Balaton-körül érintett horgász egyesületek és megyei horgász szövetségek elnökeit, továbbá a MOHOSZ és más szakmai partnereik képviselőit, valamint a regionális és szaksajtó munkatársait hívta meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A közel 100 fős hallgatóság előtt az alábbi előadások hangzottak el, melyek mindegyikét élőben közvetítették a társaság hivatalos facebook csatornáján:

Dr. Dérer István főigazgató, MOHOSZ OHSZK: Hogyan tovább horgászok? 

Szári Zsolt BHNp. Zrt. vezérigazgató: Aktualitások a Balatoni Halgazdálkodás életében

Dr. Czeglédi István BLKI tudományos munkatárs és Nagy Gábor BHNp. Zrt. horgászati ágazatvezető: Újabb tapasztalatok a balatoni törpeharcsa állomány kutatásában és gyérítésében

Fodor Ferenc BHNp. Zrt. haltermelési igazgató: A nagy-kárókatona okozta problémakör a Balaton vízgyűjtőjén

Nagy Gábor BHNp. Zrt. horgászati ágazatvezető: A balatoni horgászat szabályozásában tervezett módosítások bemutatása

Az előadások a címükre kattintva visszanézhetőek, így közülük csak a legfontosabb, minden balatoni horgászt érintő téma, a horgászjegy-rendszerben bekövetkező változások kerülnek kifejtésre bővebben az alábbiakban.

Áremelés és szerkezeti változások a horgászjegyeknél

A gazdasági környezet változása miatt (takarmány, munkabér, üzemanyag és rezsi költségek növekedése) szükséges a balatoni horgászjegy árak emelése 2023-tól – ezt a kijelentést az elmúlt hetekben a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által közreadott közvélemény kutatásban írták le. Ezt követően feltették a kérdést, hogy a felsoroltak közül melyik áremelési formát tartanák a horgászok a legigazságosabbnak? A 2688 válaszadó közül

– 860-an választották, hogy „Minden jegytípus ára egységesen emelkedjen a költségek emelkedésével egyező arányban.

– 749-en választották, hogy „A partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.

– 515-en választották, hogy „Differenciált áremelés: a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen.

– Valamint 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen.

Tehát 1313 fő értett egyet a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Vezetősége a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30%-os áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól.

A partközeli/általános tagolás helyett bevezetik a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkednek. Ugyanakkor a parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16%-kal fognak emelkedni. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermek pedig ezúttal is változatlan marad!

A 65 év felettiek és az ifik, valamint a gyermekek számára további kedvezmény, hogy megmarad a partközeli jogosultság, tehát nekik nem kell megvenniük a csónakos jegyet ahhoz, hogy 1500 méteren belül tudjanak (nem lajstromozott) vízi járműből horgászni.

A kiegészítő jegyek mindkét kategória meglépését lehetővé teszik majd ugyanazon az áron. Tehát a parti éves jegyet váltott horgász, amennyiben megveszi a kiegészítő jegyet, annak időtartama alatt akár csónakból, akár lajstromszámos vízi járműből horgászhat. Szintén igaz a csónakos éves jegyet váltott horgászra, hogy amennyiben kiegészítő jegyet vált, azzal lajstromszámos vízi járműről is horgászhat.

A 2023-tól érvényes jegyárak az alábbi táblázatban megtekinthetőek:

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a konferencián bemutatott horgászrendi változtatási terveiket még megküldik egy email-es véleményezésre az illetékes horgász-szervezeteknek, majd várhatóan december közepén teszik közzé a véglegesített 2023. évi horgászrendet.

A Balatoni Horgászatért életműdíjat idén id. Verseczki László és Kontics Ferenc kapták. A díjat már hagyományosan, 2015 óta azok kapják, akik sokat tettek a balatoni horgászat népszerűsítéséért, a horgászélet szervezéséért, a horgászifjúság oktatásáért. Az oklevelet és az azzal járó örökös balatoni horgászengedélyt Szári Zsolt vezérigazgató adta át a kitüntetetteknek.

A díjazottakról, és a rendezvényről készült fotókat az alábbiakban lehet megtekinteni:

03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15

Forrás & fotók: BHNp Zrt.

Megosztás
Kategória: Hírek