Csapdába került halak menekültek meg Tiszaörvényen

A tél beköszöntével véget ért a mezőgazdaság részéről támasztott vízigény, így a Tisza-tó téli üzemrendjével párhuzamosan az öntözővizet biztosító csatornák szintje is lecsökkent. Szinte már gyakorlattá vált a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai számára, hogy ilyenkor a vízügyi szakaszmérnökség jóváhagyásával ellenőrzik a Horthy-csatorna csendesítő műtárgyát.


Ezúttal sem érkeztek hiába, mert a műtárgyban jelentős mennyiségű őshonos, halgazdálkodási szempontból jelentős és védett hal rekedt. A műtárgyban zajló biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége biztosította. A műtárgyban jelentős számú keszegféle különböző korosztályú egyedei, valamint a sügérfélék több képviselője, közöttük védett státuszúak (széles durbincs, selymes durbincs) is megjelentek. Külön érdekesség, hogy áramláskedvelő fajokat is sikerült kimutatni (domolykó, paduc, szilvaorrú keszeg).

A kimentett egyedek számát és faji hovatartozását regisztrálták, majd a legközelebbi ponton áthelyezték a Tiszába. Látható, hogy a süllő jelentős hányadát adta a mintának, ebből a fajból az egy-háromnyaras korosztály volt jelen. A védett durbincsok természetvédelmi értéke egyedenként 50.000 Ft. Összegezve, a nagyobb biztonságot nyújtó Tiszába áthelyezett halak természetvédelmi és halgazdálkodási értéke meghaladja az egymillió forintot.

03
04
05
06
07
08
09
10
11
03 04 05 06 07 08 09 10 11

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek