Tovább árad a Tisza

Az elmúlt 24 órában is folytatódott a Tisza áradása térségünkben, a Zagyva mentén viszont – a további apadás miatt – tegnap este megszűnt az árvízvédelmi készültség.

A Tisza, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árad, a Zagyva-Tarna vízrendszerben ezzel szemben lassú apadás figyelhető meg.
A Tisza vízállása ma 7 órakor Kisköre-alsónál 640 cm, Szolnoknál 624 cm, Tiszaugnál 474 cm.
A Körösök vízrendszerében a vízállások ma reggel: Gyoma 514 cm, Szarvas 574 cm (I. fok 600 cm), illetve Kunszentmárton 570 cm.
A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 281 cm (II. fok 300 cm).
A tokaji tetőzési értékéből számított előrejelzés szerint a Tisza jelenleg levonuló árhulláma Kisköre-alsónál január 29-30-án 670±15 cm-es, Szolnokon pedig január 30-31-én 660±15 cm-es vízállással tetőzik.
A KÖTIVIZIG változatlanul I. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tiszán Tiszasüly és Tiszaroff térségében, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján.
A belvíz miatt jelenleg II. fokú a készültség a kiskörei és a karcagi belvízvédelmi szakaszokon, I. fokú pedig a jászberényi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a kunhegyesi, kisújszállási és a mezőtúri szakaszokon. A ma reggeli adatok szerint a szivattyúzások eredményeként a belvízi elöntés nagysága 6910 hektárra csökkent az igazgatóság működési területén, ebből Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 2640 ha, Heves 4270 ha. Az elmúlt 24 órában egymillió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Képek: A Fokorúi-pusztai töltésáthelyezésnek köszönhetően 700 hektárral kibővült hullámtér feltöltődése az M4-es autóút Tisza-hídjának közelében.

Szerző: Laczi Zoltán
Forrás & fotók: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Megosztás
Kategória: Hírek